Roemeens machtsblok brengt eigen regering ten val

In een nog nooit vertoonde politieke kegelpartij bracht partijleider Liviu Dragnea van de Roemeense Sociaal Democratische Partij, PSD, zijn eigen regering ten val omdat die niet snel genoeg verzachtende corruptieregels kon doorvoeren.

Bij de parlementsverkiezingen in december 2016 haalde de PSD een duidelijke overwinning. Partijleider Liviu Dragnea kon echter geen premier worden omdat hij is veroordeeld wegens een eerdere verkiezingsfraude en dus een strafblad heeft, daarom moest hij een vertrouweling voordragen als premier. Aangezien de premier als hoofd van de regering formeel uitgebreide bevoegdheden heeft, moest Dragnea een strategische keuze maken zodat hij niet een politieke rivaal speelruimte zou bieden.

Uiteindelijk stelde Dragnea, Sorin Grindeanu, een lokale politicus uit het westen van het land, voor als premier. Grindeanu was van onbesproken gedrag en vanwege zijn, tot dan toe, lagere positie in de partijhiërarchie werd algemeen aangenomen dat hij als nuttige stropop van de partijleider kon fungeren. Hij ging dan ook goed van start in deze rol door direct een noodverordening uit te vaardigen waarmee de wettelijke definitie voor bepaalde corruptie gerelateerde misdrijven zou worden aangepast. Deze aanpassing zou er vervolgens voor kunnen zorgen dat Dragnea zou worden vrijgesproken in zijn lopende strafproces. Echter zette dit de Roemenen aan om in de winterkou met honderdduizenden de straat op te gaan. Ze hadden genoeg van politici die zichzelf boven de wet stellen. Dit leidde ertoe dat de noodverordening werd ingetrokken. Deze intrekking zou betekenen dat Dragnea zich via de langere weg van de gewone wetgeving in het parlement moet redden van de strafrechter. De Sociaal Democraten waren hier dan ook boos over en drongen aan dat Grindeanu ontslag zou nemen. Echter weigerde hij om dit te doen, omdat hij vindt dat Dragnea probeert de macht te centraliseren. Om hun zin door te zetten, dienden eerst alle ministers hun ontslag in, en stemden vervolgens de PSD en de ALDE (de coalitie partner) om Grindeanu af te zetten op basis van een gebrek aan vertrouwen. Dit is hoe Roemenië nu politieke geschiedenis heeft geschreven.

De PSD heeft inmiddels een nieuwe premier voorgedragen; Mihai Tudose, een oud minister economie en politicus die bekend is vanwege zijn banden met de inlichtingendiensten. Tudose is al geaccepteerd door de president. Verder hoopt de partij op donderdag 29 juni een nieuwe regering te vormen. Het blijft echter onzeker of de nieuwe regering ook gaat proberen om verzachtende corruptieregels door te voeren, en vervolgens opnieuw zal zorgen voor protesten.

Door: Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl