Roemenië: Hoog bezoek uit Amerika en opwarmverkiezingen

Het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Biden beheerste de afgelopen week de kranten en nieuwssites, met voorbeschouwingen en exegese van Biden’s toespraken. De Roemeense campagne voor de Europese parlementsverkiezingen lijkt uitsluitend een aanloop te zijn naar de presidentsverkiezingen dit najaar.

Haat-liefdeverhouding
Roemenië heeft een haat-liefdeverhouding met de VS. Er bestaat nog een historische wrok dat de Amerikanen Roemenië na de Tweede Wereldoorlog aan de Russen hebben overgelaten. De VS is het symbool van het Westen, dat Roemenië met enige reserves heeft omarmd. Toch is men trots op het NAVO-lidmaatschap en Roemenië heeft zich altijd ingespannen om internationaal militair mee te doen (Irak, Afghanistan). Nu er in buurland Oekraïne wordt gevochten en de Russen in zekere zin weer voor de deur staan, wordt men in Boekarest lichtelijk nerveus. Men weet dat het niet zo’n vaart zal lopen, maar Odessa ligt naast de deur en bovendien is probleemgebied Transnistrië deel van Roemeenssprekend Moldavië.

De Amerikaanse vicepresident kwam vlak nadat bekend werd dat de Roemeense defensiebegroting licht zou stijgen – terwijl er op sociale voorzieningen en zorg al tijden wordt gekort. Joe Biden kwam met geruststellende woorden over bondgenoten die elkaar niet in de steek laten. Plaatselijke commentatoren vermoedden een dubbele agenda. De VS horen niet bij de tien belangrijkste handelspartners van Roemenië, maar ze hebben wel wapens te koop. Een ander onderwerp op de achtergrond is het visumvrij reizen voor Roemenen naar de VS. Roemenië neemt in de regio overigens een strategische plaats in, omdat het veel minder afhankelijk is van Russische energieleveranties dan Bulgarije, Hongarije en Polen. Roemenië zal daarom beter tegen Russische druk bestand zijn, is de gedachte.

Europese verkiezingen opmaat presidentsverkiezingen
De verkiezingen voor het Europees Parlement, georganiseerd op 25 mei, konden niet op veel enthousiasme rekenen. De campagne was obligaat en er gaan traditioneel zeer weinig mensen stemmen voor Europa – ongeveer 30 %. De stemming in het land is dat deze verkiezingen slechts een opmaat vormen voor de presidentsverkiezingen later dit jaar.

De huidige president en zijn aartsrivaal, de huidige premier, gaan dan ook onverminderd door met elkaar voor corrupteling uit te maken en te dreigen met de gevangenis. Deze tweestrijd beheerst de politiek in zodanige mate, dat broodnodig beleid op bijvoorbeeld zorg-, pensioen- of economisch gebied nauwelijks aandacht krijgt. Roemenië blijft een van de armste landen in de Unie, met een dalende en vergrijzende bevolking en bijvoorbeeld een bijstandsniveau van 30 euro per maand voor alleenstaanden.

Door Johan Bouman

Foto: Amerikaanse vicepresident Biden schudt de hand van Roemeense President Basescu

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl