Roemenië laat vluchtelingen langs zich heen gaan

De binnenlandse hommeles eisen in Roemenië vaak meer aandacht op dan wat er in het buitenland gebeurt. De vluchtelingencrisis is een dankbaar onderwerp in de pers, maar de politiek reageert aarzelend. Roemenië ligt naast de route naar het beloofde Duitsland, want de vluchtelingen uit het Oosten trekken door buurlanden Servië en Hongarije verder naar Midden-Europa.

opvang

Vorige week bleek uit een rapportage van lokale media dat het met de opvangcentra in het land bar gesteld is. Er werd een asielzoekster geïnterviewd die moest overleven op 70 eurocent per dag. De regering is ook zeker niet uitnodigend richting de vluchtelingen. De Roemeense overheid maakt het niet zo bont als buurland Hongarije, maar men werd wel onrustig van het quotum dat door de Europese Commissie is gecommuniceerd.

En dat terwijl dit land een injectie van nieuwe burgers goed kan gebruiken. De bevolking daalt zo snel, dat hij naar verwachting in 2050 gehalveerd zal zijn ten opzichte van 1990. Nu wonen er ongeveer 19 miljoen Roemenen in het land zelf en nog eens 4 miljoen in de rest van Europa en de VS, maar het geboortecijfer is één van de laagste in de EU. Voor mensen die nu werken is er straks niemand meer om het pensioen te betalen.

Corruptie

De strijd tegen corruptie onder politieke kopstukken gaat onverminderd voort, maar de politieke klasse lijkt er niets van te leren. Premier Ponta, die binnenkort wegens fraude met facturen voor de rechter moet komen, denkt niet aan aftreden. De vicepremier, Gabriel Oprea, blijkt niet alleen zelf zijn doctorstitel bij elkaar te hebben geplagieerd, maar op zijn beurt ook honderden anderen aan een mooie titel te hebben geholpen. De burgemeester van Boekarest, waar 10 procent van de Roemenen woont, is begin september betrapt op het aannemen van smeergeld.

Toch is de schoonvader van de premier, tegen wie zelf een strafdossier loopt wegens corruptie, vrolijk tot adjunct-hoofd van de nationale rekenkamer benoemd. En een van de meest onfrisse personen uit de recente Roemeense geschiedenis, de volksmenner Vadim Tudor, kreeg een begrafenis met staatseer.

Er is ook goed nieuws: De economie draait redelijk, de openbare voorzieningen worden met het jaar beter en uw correspondent mocht dit jaar al voor de derde keer een bijeenkomst over open overheidsdata bijwonen.

Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl