Roemenië: Mogelijke rol geheime dienst in 2 recente schandalen

Dat in Roemenië de geheime dienst een heel andere rol speelt dan in Nederland, hoeft geen verwondering te wekken. Het is dan ook onduidelijk welke rol de binnenlandse inlichtingendienst (SRI) speelt in Roemenië. Momenteel wordt in de pers gespeculeerd over de SRI als poppenspeler achter de schermen in een aantal recente politieke schandalen.

Roemenië heeft zeven geheime diensten, maar vroeger was er nog één: de SIPA (onafhankelijke dienst bescherming en anticorruptie). Deze dienst is in 2004 omgevormd tot directie van het Ministerie van Justitie, die tot in 2006 heeft bestaan. De taken van deze afdeling zijn deels overgenomen door de huidige nationale directie anticorruptie (DNA) die hoort bij de magistratuur en dus niet meer direct onder ministerieel gezag staat.

De archieven van de SIPA zijn destijds verzegeld, echter gaan er nu stemmen op om ze te openen. De minister van justitie twijfelt. Een in Roemenië bekende rechter, die deel heeft uitgemaakt van de commissie die deze archieven in 2005 heeft bestudeerd, zegt het volgende (bron in het Roemeens): “SIPA is een zwarte bladzij in de geschiedenis van de Roemeense justitie. Magistraten zijn jarenlang bespioneerd en wellicht ook gechanteerd…deze documenten moeten niet openbaar gemaakt worden! Er bestaat geen enkel openbaar belang bij het vernemen van geruchten en roddels over magistraten….deze mogen geen instrumenten worden voor het bedreigen of belachelijk maken van rechters en officieren van justitie…” Anderen, zoals krantenbaas Dan Andronic (tegen wie een strafproces loopt) beschuldigen de toenmalige minister van justitie, Monica Macovei (nu europarlementariër) dat zij stukken uit het dossier heeft achtergehouden en verduisterd. Premier Grindeanu (wiens partijleider zelf een proces heeft lopen) vindt dat alles op straat mag. Zo zien sommigen een kans om rechters onder druk te zetten, met de hulp van de geheime dienst. Overigens ontkent de SRI dat ze er iets mee te maken heeft.

Deze zelfde SRI is betrokken bij het schandaal waarin een voormalig parlementslid en IT-tycoon, Sebastian Ghiță, na het begin van zijn strafproces naar het buitenland was gevlucht. Ghiță is inmiddels opgedoken in Servië, maar er komen steeds meer berichten in de pers over diens banden met de geheime dienst. De SRI bezorgde de bedrijven van Ghiță lucratieve contracten. Uit onderzoeken van RISE blijkt dat deze man goede vrienden was met een van de topfunctionarissen van de geheime dienst. Het feit dat Ghiță’s firma de medische gegevens van alle Roemenen beheert, krijgt dan een onrustbarende lading. 

Door: Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl