Roemenië omringd door Ruslandfans

Nu de Roemeense parlementsverkiezingen naderen (11 december) is het extra belangrijk hoe de houding van de belangrijkste partijen tegenover Rusland is. Poetin wil zijn invloedssfeer uitbreiden. Wordt hij ook door Roemeense politici verwelkomd?

De nestor van de Roemeense politiek is Ion Iliescu. De erevoorzitter van de PSD (in naam sociaaldemocraten) is hoogbejaard, toch legt zijn mening binnen de partij gewicht in de schaal. De PSD is de grootste partij en gaat waarschijnlijk de parlementsverkiezingen winnen. In 1989 leidde Iliescu de coup tegen Ceaușescu onder dekking van een volksopstand. Hij sloeg studentenprotesten bloedig neer. Iliescu is destijds in Moskou opgeleid.

De publieke opinie in Roemenië is overwegend anti-Poetin. In tegenstelling tot de Bulgaren hebben de Roemenen geen Slavische identiteit gemeen met de Russen. Roemeense politici hebben zich niet afgezet tegen de EU of de NAVO, zoals Orban in Hongarije. Roemenië heeft nare herinneringen aan de communistische tijd, waarin Rusland een hoofdrol heeft gespeeld.

Maar er bestaat ook een basis voor een gevoel van verwantschap. In beide landen is een groot deel van de bevolking Oosters-Orthodox. En in beide landen leeft het sentiment uitgesloten te zijn van ‘de club’ van de macht, er niet bij te horen.

Roemenië ligt aan de oostgrens van de NAVO. Turkije naar het zuidoosten is recent een onzekere factor geworden. Recht naar het oosten is de Krim 200 kilometer van Roemenië verwijderd. Roemenië grenst aan drie landen met Poetingezinde regeringen/staatshoofden: Bulgarije, Servië en Hongarije. In het noordoosten ligt Moldavië, ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Een deel van Moldavië, Transnistrië, is al twintig jaar een de facto onafhankelijke staat met een grote Russische legerbasis. In Moldavië is nu een Ruslandgezinde president gekozen, Igor Dodon. Die heeft tijdens de campagne beloofd om het associatieverdrag met de EU op te zeggen en er eentje met Rusland te sluiten.

De VS proberen tegenwicht te bieden. Vorig jaar is een raketbasis geopend in Roemenië, onderdeel van het continentale raketschild. Er is een permanente basis voor Amerikaanse mariniers aan de Roemeense kust. Net als in Polen wordt de samenwerking met het leger versterkt.

Het is spannend waar dit naartoe gaat. Als Rusland geld blijft pompen in propaganda, als de EU blijft teleurstellen en de VS zich onder Trump minder bekommeren om de regio, dan kunnen er invloedrijke politici overlopen naar Poetin. En dan kunnen ook de burgers gaan denken: beter een goeie buur dan een verre vriend.

 

Geschreven door: Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl