Servië: online-communicatietraining voor Sociaal Democratische Unie

In het weekend van 18 tot 20 september organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS), in samenwerking een kleine progressieve partij in Servië, Sociaal Democratische Unie (SDU), een training online-communicatie. FMS trainers Gritta Nottelman en Lodewijk Blijerveld verzorgden de training.  

25 SDU leden uit het hele land, jong en oud, reisden naar het afgelegen Andrevlje in het Nationale Park Fruška Gora om de training bij te wonen. Online-communicatie tijdens de campagne voor de lokale verkiezingen, die begin 2016 zullen plaatsvinden, is cruciaal voor een kleine partij als de SDU (totaal 2.000 leden) omdat ze weinig middelen hebben om op andere wijze campagne te voeren. De partij is dan ook hard bezig met het bouwen van een nieuwe website en het uitwerken van een communicatieplan waarin online-communicatie een grote plaats moet innemen.

De deelnemers hadden weinig ervaring met gebruik van online communicatiemiddelen voor politieke doeleinden. Korte theorie en veel voorbeelden en opdrachten aan de groep zorgde voor een dynamische en interactief werksfeer. De deelnemers werkten hard en de trainers zagen vorderingen in de opdrachten die ze uitvoerden. Zo werd de deelnemers, onder anderen, gevraagd om een politieke blog te schrijven en online middelen in te zetten om deze blog aan de man te brengen. Daarnaast hadden de deelnemers een korte filmpje gemaakt waarin in ze hun boodschap voor een bepaalde doelgroep zo bondig en aantrekkelijk mogelijk moesten overbrengen. Gaandeweg de training zagen de deelnemers in dat om online zichtbaar te zijn je moet zoeken naar een nieuwsitem waar je als partij iets aan toe wilt voegen. Dan schrijf je daarover op je website een blog om vervolgens voor facebook en twitter te kijken naar een vertaling van die blog. Die verspreiding levert likes, dan wel retweets op, die weer bijdragen aan een verdere verspreiding. Hier liggen veel mogelijkheden voor de SDU tijdens de campagne. Van belang is dat ze zich goed organiseren en dat iedereen duidelijke verantwoordelijkheden krijgt. SDU heeft leden die zeer actief zijn op social media, maar die nog zoekende zijn in hoe ze de verbinding leggen met de partij en de standpunten van de partij.

Ondanks de teleurstelling van het verlies van Servië in de halve finale van het EK basketbal tegen Litouwen op de dag voor de training, was de training zeer geslaagd. SDU heeft veel leden die zich vrijwillig willen inzetten. Dit vergt echter veel sturing, taakverdeling en afdragen van verantwoordelijkheid. Voor een kleine partij als de SDU blijft dit een grote uitdaging. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl