Sfeerimpressie van het Grote PvdA Midden-Oosten debat

Afgelopen zaterdag organiseerden de PvdA, FMS en de Eurodelegatie in Zwolle het Grote PvdA Midden-Oosten debat. Met sprekers uit binnen- en buitenland, meer dan 250 bezoekers en een breed scala aan onderwerpen werd het een bijzondere en interessante dag. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en PvdA partijleider Diederik Samsom zorgden met hun speeches voor een mooie opening en afsluiting.

Beelden uit het Midden-Oosten komen elke dag via het nieuws onze huiskamers binnen: van het Israëlisch-Palestijns conflict tot het geweld in Syrië en van mensenrechtenschendingen in Qatar tot aan de chaos in Libië. Er was genoeg te bespreken.

Minister Bert Koenders opende de dag met een mooie speech over de gevolgen van ons buitenland beleid voor ons eigen binnenland. Schuilen achter de dijken gaat nier meer in deze wereld: “Wat dáár gebeurt, komt hier terug.” Er is, aldus de minister, één onmiskenbaar feit: het Midden-Oosten heeft meer dan ooit een speciale plek in ons buitenlandsbeleid en in onze binnenlandse politieke opinievorming.

img_2570.jpg

Opzet

Gedurende de dag waren er twee rondes met uiteenlopende onderwerpen. Naast onderwerpen als het Israël-Palestina conflict en ISIS werd er ook aandacht besteed aan de situatie in landen die minder in het nieuws zijn. Zo werd de situatie in Libië, Tunesië, Egypte en de rol van Turkije in de regio ook besproken.

De verschillende deskundigen en internationale gasten wisten met soms vurige betogen hun standpunten met verve uiteen te zetten. Bovenal bleken de hoorcolleges over Islamitische stromingen en terrorisme en counterterrorisme een schot in de roos. Ook was er genoeg ruimte om vragen te stellen aan de aanwezige sprekers, die dankzij hun uiteenlopende expertises de bezoekers goed wisten te informeren.

Afsluiting

Tot slot las PvdA Europarlementariër Agnes Jongerius een column over vrouwenrechten in Qatar en leidde Kirsten van den Hul een tweegesprek over vrouwenrechten met Lobna Jeribi (Ettakatol partij Tunesië) en Farida Allaghi (Zaakgelastigde Libische missie naar de EU).

img_2655.jpg

Het laatste woord was aan Diederik Samsom, in een bevlogen verhaal benadrukte de PvdA partijleider dat de strijd tegen onderdrukking en mensenrechtenschendingen nooit ondergeschikt mag worden gemaakt aan andere belangen. Realistisch buitenlandbeleid dat voortgedreven wordt door idealen is zijn streven, hoe complex het ook zal zijn om die idealen daarin te verweven.

Al met al kijken wij terug op een geslaagde en enerverende dag. Onze dank gaat uit naar alle sprekers en buitenlandse gasten, maar bovenal naar de bezoekers. Niet alleen voor uw aanwezigheid, maar ook voor uw interesse.

 

Aanwezige sprekers

Bert Koenders (Minister van Buitenlandse Zaken), Diederik Samsom (Fractievoorzitter PvdA), Agnes Jongerius (PvdA Europarlementariër), Kati Piri (Europarlementariër PvdA), Michiel Servaes (Tweede Kamerlid PvdA), Kawa Hassan (Midden Oosten Expert bij Hivos & Visiting scholar bij Carnegie Middle East Centre), Sadi Pire (lid van het Politbureau van de Patriottische Unie van Koerdistan), Lobna Jeribi (Ettakatol partij Tunesië), Farida Allaghi (Zaakgelastigde Libische missie naar de EU), Hans Jaap Melissen (Oorlogsverslaggever), Afif Safieh (voormalig Palestijns diplomaat en lid Fatah), Michal Biran (Lid van de Knesset, Israëlische Arbeiderspartij), Mehmet Ülger (Journalist en documentairemaker), Erdogan Aykaç (Onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen), Ab de Jong (Hoogleraar Comparative Religion Universiteit Leiden) en Maurits Berger (Hoogleraar Islam in the West en Islamoloog Universiteit Leiden)

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl