Sfeerverslag Afrikadag 2013

Om half tien ’s ochtends op een wat druilerige zaterdag stroomde het Koninklijk Instituut voor de Tropen vol met bezoekers, die massaal naar de Grote zaal gingen om de openingsspeeches bij te wonen van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en Keniaanse hoofdgaste Carol Kariuki. In de Q&A sessie die volgde met Ploumen en Kariuki werden er veel vragen gesteld met betrekking tot Kenia en de ICC, maar ook werden er kritische vragen gesteld aan Ploumen over de combinatie van ontwikkeling en handel. Ondertussen vond in de Kleine Zaal de Africaday Talkshow plaats, onder andere over de erfenis van slavernij in Nederland, en hoe te bloggen over Afrika. De sprekers waren jonge schrijvers en creatives uit de Afrikaanse diaspora, die op kritische en creatieve wijze stereotiepen over Afrika, Afrikaanse Diaspora en racisme in Nederland aankaarten. Kritische vragen vanuit het publiek, ook van mensen die tegenwoordig in Afrika wonen, zorgden voor een vruchtbare discussie (kijk hier voor het artikel van de volkskrant over de Talkshow).

Na een lunch in de marmeren hal, met genoeg tijd en ruimte om over de informatiemarkten rond te dwalen, begonnen de volgende rondes. Tijdens het ‘Wat verdient Afrika’ debat sprak Thijs Berman van een ‘paradigmashift’, waarin de beeldvorming van Afrika niet langer berust op ‘gezwollen kinderbuikjes’, maar nu gebaseerd is op het ondernemende karakter van Afrika. Vervolgens raakten Berman en Siep Hiemstra van HEINEKEN met elkaar in discussie over de vraag wat eerst moet plaatsvinden: economische groei of politieke hervormingen? Berman is van mening dat politieke hervormingen eerst doorgevoerd moeten worden, waarbij overheden de groei van vrijheden stimuleren, voordat er economische groei kan plaatsvinden. Volgens hem kunnen bedrijven alleen niet zorgen voor politieke ontwikkeling. Hiemstra is het hiermee oneens en vindt dat economische vooruitgang vanzelf een verandering in de politieke mentaliteit met zich mee zal brengen. Tot slot ging het debat over de rol die China momenteel speelt in Afrika. Dit topic werd uiteraard ook besproken in het interview en de signeer sessie met Lieve Joris in het bomvolle Soeterijn café over haar nieuwste boek “Op de vleugels van de Draak”.

Terwijl er in de ene zaal door EMSA (Emerging Markets Africa) werkgroepen werden gevormd die zich focusten op ondernemen in Afrika - variërend van “Sustainability in Sudan, battling corruption in Burkina Faso, Cooking in Kinshasa, and creating new markets in Madagascar” - werden er in andere zalen films gedraaid over onder andere muziek in Kinshasa, Congo en de rol van vakbonden in ontwikkelingslanden. Dit onderwerp werd in de laatste ronde door het African Studies Centre besproken; afgelopen jaren is er meer ruimte ontstaan voor de vakbonden door de democratisering in vele Afrikaanse landen en de vakbonden mogen steeds meer meedoen in het overlegproces tussen overheden en bedrijven. Echter, er is een aantal grote uitdagingen die het noodzakelijk maakt om de Decent Work agenda uit te dragen. Deze agenda is opgesteld door de Internationale Arbeid Organisatie (ILO) en is ook de focus van FNV en CNV Mondiaal. Ook kon in deze ronde geluisterd worden naar de live muziek van Omar Ka en zijn band, waar een volle zaal kon ontspannen na een drukke dag, en kon wegdromen op de fulani klanken van deze Senegalese zanger.

Degenen die nog niet genoeg hadden zijn naar de afterparty gegaan om na te genieten in Afrikaanse sferen, waar er flink gedanst werd en er optredens plaatsvonden van hip hop artiest Akwasi, R&B zanger Flexclusive en nog een optreden van Omar Ka.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl