Sfeerverslag Afrikadag 2014

Opening door Manueala Monteiro, Joyce Banda, Mo Ibrahim en dansgroep Zaouli
Om 09.30 uur gingen de deuren van het Koninklijk Instituut voor de Tropen open voor het publiek en stroomde de eerste paar honderd bezoekers binnen om de uitverkochte opening bij te wonen. De dag werd officieel geopend door Manuela Monteiro en Arjen Berkvens, respectievelijk voorzitter en directeur van de FMS, waarna Mo Ibrahim een inspirerende speech gaf over het belang van goed bestuur in Afrika en de rol van ontwikkelingshulp. Hij zei onder andere “Aid is wonderful as a sign of human solidarity. But it doesn’t treat the disease. It’s a painkiller. The best aid is to end the need for aid.[…] We need to get to the root of these issues and improve the way we are running our society and then we don’t need aid.” Dansgroep Zaouli zorgde ervoor dat het publiek niet alleen intellectueel, maar ook fysiek de dag goed begon met een opzwepend, interactief optreden. Voormalig president van Malawi, Joyce Banda volgde Zaouli op met een speech over haar  regeerperiode in Malawi (tot april dit jaar) en de aard van regeren, waarover ze zei “leadership is about falling in love with the people you serve” en het belang van vrouwelijk leiderschap; “women are 52% of the world population and have produced the other half!”. Over samenwerking tussen Afrikaanse landen en het westen uitte ze zich constructief, maar kritisch; “We are happy to partner with the West. But respect us. Being poor is not being stupid."

Informatiemarkt en de eerste workshoprondes
Na de centrale opening was het tijd voor de 45 workshops die in het KIT, het voormalige Tropentheater en het NH Tropen Hotel plaatsvonden, terwijl de drukte bij de informatiemarkt al was begonnen. De highlights van het workshopprogramma zijn er eigenlijk teveel om op te noemen. De RNW (Wereldomroep) faciliteerde een fascinerend gesprek over de relatie tussen politiek en muziek tussen journalist-rapper Gaïus  Vaghene Kowene uit DR Congo, Nigeriaanse singer-songwriter Kuku en rapper Djily Bagdad, lid van het Senegalese activisten collectief Y’en a Marre. Kuku opende deze sessie met een intiem live solo optreden in de Kleine Zaal. In die zaal vond ook een gesprek plaats over de strijd voor homorechten in verschillende Afrikaanse landen en de rol van westerse landen daarin met Moses Walusimbi (Uganda on the Move), Happy Kinyili (Mama Cash), Tweede Kamerlid Michiel Servaes en Internationaal Secretaris Kirsten Meijer van de PvdA.

The Democracy in Africa Debate
In de Grote Zaal werd er ondertussen gedebatteerd over democratie in Afrika met Joyce Banda, Mo Ibrahim, Hans Bruning (Netherlands Institute for Multiparty Democracy), PvdA MEP Kati Piri, André Gerrits (Universiteit van Leiden) en James Mwirima (Oegandeze NGO CEW-IT). Minister Ploumen deelde daarna met het publiek van de Afrikadag de dilemma’s die inherent zijn aan internationale solidariteit. Ze besprak onder andere de Nederlandse reactie op de potentiële criminalisering van LGBTQ’s in Oeganda, de groeiende kritiek op de Rwandese president Kagame en trage internationale reactie op de ebola crisis.

Afrikaans eten: Senegaleze en Eritrees-Ethiopische lunchmaaltijden
Belangrijk voor de sfeer én het energieniveau waren de cateraars die dit jaar het KIT vulden met de geuren van Ethiopisch-Eritrese injera’s en Senegalese rijstgerechten. Amsterdams restaurant Kilimanjaro en de Nijmeegse cateraar La Senegalaise wisten met hun gerechten het leeuwendeel van de bezoekers te verleiden met hun lekkere lunch.

De tweede workshoprondes: van literaire interviews tot debattrainingen
Na de pauze waren de workshopzalen weer stampvol met bezoekers, om onderwerpen als  “Mobilizing Burundi Diaspora” en “Kicking Ebola Out of Sub-Sahara Africa” te bespreken. In de IDEA workshop “Groei in debat: debattraining over Afrika” en de workshop van ONE “FACTIVISME: breng feiten tot leven” leerden bezoekers hoe zij sterker kunnen staan in gesprekken over Afrika. Ondertussen vond er onder andere een openhartig gesprek plaats met minister Ploumen in “Ploumen in the Picture” waarin Andrew Makkinga haar interviewde over haar persoonlijke ambities en geschiedenis. In andere workshops waren de thema’s landrechten en de impact op Europese handel op het milieu in Afrikaanse landen goed vertegenwoordigd; Amnesty International organiseerde een gesprek over de verwoestende impact van de olie-industrie in de Niger Delta, Fair Politics van de FMS organiseerde een gesprek over conflictgrondstoffen in DR Congo en tenslotte werd bij de workshop van WISE de politiek van uraniumwinning in Afrika besproken.   

En zo waren er meer dan veertig inspirerende gesprekken, panels en interactieve workshops die dit jaar weer plaatsvonden op de Afrikadag. Bekijk meer foto’s van de Afrikadag hier en check binnenkort weer deze pagina voor notulen van de workshops. FMS wil graag al onze partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en cateraars bedanken voor weer een geweldige editie van de Afrikadag. Tot volgend jaar!

Door de FMS redactie

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl