Sfeerverslag Afrikadag op het The Hague African Festival

Door: Jette van Ravesteijn & Hodan Warsame

Afgelopen zaterdag was de Foundation Max van der Stoel (FMS) aanwezig op het The Hague African Festival met een politiek inhoudelijk programma in de Dr. Anton Philipszaal in, zoals de naam van het festival al verraadt, Den Haag. Buiten op het Spuiplein stond een diverse verzameling van kraampjes die op allemaal iets met Afrika te maken hadden. Verder waren er op het plein optreden van verschillende artiesten en was er een modeshow met prachtige kleurrijke jurken. Wij stonden buiten met een informatiestand om onze nieuwe stichting aan het publiek te presenteren. Binnen vonden verschillende workshops georganiseerd door de FMS plaats.

img 0910Onze erevoorzitter, Jan Pronk, opende dedag met een bevlogen speech. Aan het einde daarvan werd hem om advies gevraagd. Een vrouw in het publiek gaf aan graag zich in te willen zetten en ‘iets te willen doen’ maar niet zelf naar Afrika te kunnen gaan, en niet de kennis en middelen te hebben om anderszins te helpen. Als FMS proberen wij kennis toegankelijk te maken de Nederlandse samenleving . Dat doen we onder andere door congressen en debatten te organiseren en we linken bijvoorbeeld onze facebook zo veel mogelijk naar diverse Afrikaanse bronnen, om een evenwichtiger beeld van Afrika te laten zien dan dat de westerse media doet. Pronk merkte terecht op dat je om een positieve bijdrage te leveren zeker niet naar Afrika hoeft te gaan en dat leed en ongelijkheid niet alleen ver weg in Afrika is, maar ook in Nederland dichtbij. Hij raadt het publiek aan zich vooral in te zetten voor asielzoekers, die gevlucht zijn en nu een zwaar en onzeker leven hier hebben. Verder kan je je ook als consument uitspreken, bijvoorbeeld door te kiezen voor eerlijke slaafvrije chocolade, in die zin heeft de consument meer macht dan dat hij misschien denkt.

woordvoerdersdebatIn een pittig debat gingen de woordvoerders van ontwikkelingsamenwerking: Bram van Ojik (GroenLinks), Marit Maij (PvdA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) in op het afgelopen politieke jaar en met name op de plannen van minister Lilianne Ploumen met betrekking tot ontwikkelingssamenwerking. Bram van Ojik en Joël Voordewind gaven beide aan teleurgesteld te zijn in de flinke bezuinigingen OS, dat hadden ze niet verwacht. Marit Maij gaf hen hierin groot gelijk, ook zij is niet blij met de bezuinigingen en hoopt dat het budget voor ontwikkelingssamenwerking in de toekomst weer verhoogd kan worden. Hierin verschilt de PvdA sterk met de VVD van mening.


Somalië middagDe Somalië middag begon later dan gepland, op het moment dat het zou beginnen trad een Somalische artiest op die niemand wilde missen! Maar daarna stroomde de zaal vol voor in interessante middag. Gelukkig waren alle sprekers en deelnemers zo flexibel dat ze zich hier aan aanpasten, dank daarvoor! Het gesprek ging onder andere over de rol van de Somalische diaspora in Nederland. Wat kunnen Somaliërs in Nederland doen om bij te dragen? Mohamed Elmi die samen met de Afrikaanse troepenmacht AMISOM heeft rondgereis in het land vorig jaar, vertelde dat het maar al te gemakkelijk is om vanuit het buitenland te denken te weten wat de oplossingen zijn voor ontwikkelingsproblemen in Somalië. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in te lichten, het land te bezoeken en goed contact te onderhouden met lokale partners om niet in die valkuil te vallen. Roble Elmi, consultant bij infrastructuur projecten in Somalië en de rest van de Hoorn van Afrika, én leden uit het publiek waren het erover eens: Somalië kan alleen slagen als de diaspora die over de hele wereld verspreid is terug komt om te investeren, zowel financieel als in termen van kennisdeling. Maakt de Nederlandse overheid ook gebruik van de kennis, netwerken en vaardigheden van de Somalische diaspora in Nederland, was één van de vragen. Michelle Heuer van de Directie Sub-Sahara Afrika van het Ministerie van Buitenlandse Zaken antwoordde dat minister Timmermans zich hierover positief heeft uitgesproken tijdens de Londen conferentie die werd georganiseerd door de Britse en Somalische regeringen op 7 mei jl. Er is inderdaad een zeer actieve diaspora en daar moeten de banden mee aangehaald worden. Hoe dat precies moet is echter niet altijd even duidelijk. Michelle Heuer gaf echter wel aan dat zij open staat voor ideeën en suggesties van de Somalische gemeenschap in Nederland erg waardeert en bijvoorbeeld debatten en bijeenkomsten van Somalische diasporaorganisaties bezoekt om zichzelf te informeren en een netwerk onder deze organisaties te vormen.

Verder waren er nog twee interessante workshops door diaspora organisaties. Eén van het Dutch Consortium of Migrant Organizations (DCMO) over de effecten van investeringen van diaspora in het land van herkomst en één door Centre for Collective Learning and Action (CCOLA) waarin gespard werd over de verschillende mogelijkheden en moeilijkheden rondom gemeenschapsvorming. 
twee meisjes

Het was een interessante en ook gezellige middag vol mensen die betrokken zijn bij Afrika en die betrokkenheid op zo’n goed mogelijke manier willen uiten. Met een middag zoals deze proberen wij dit te ondersteunen.

 
De grote Afrikadag 2013 is op 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam!

Kijk voor meer foto's op onze Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl