Sfeerverslag bijeenkomst “Tunesië, de hoop in de regio?”

Op dinsdag 26 mei organiseerde de FMS in Den Haag een bijeenkomst over het democratiseringsproces en de politieke situatie in Tunesië. Het was een interessante en goed bezochte bijeenkomst. De hoofdgast van de avond was Mustapha Ben Jafar. Ben Jafar speelde een belangrijke rol in het Tunesië van na de revolutie.  Als voorzitter van de Grondwetscommissie en tevens leider van de sociaaldemocratische partij Ettakatol, was hij nauw betrokken bij het schrijven van de nieuwe grondwet van Tunesië. Er is hoop en perspectief voor de democratie in Tunesië, maar internationale hulp is hierbij van groot belang zijn. “Ik wil Europa wakker schudden”, aldus Ben Jafar.

Tijdens de bijeenkomst, die plaats vond bij ProDemos in Den Haag, waren ruim veertig mensen aanwezig. Na een korte introductie door Marianna Tsirelson van de FMS, was het woord aan Ben Jafar.

Slechte economische situatie
Tijdens zijn presentatie nam Ben Jafar uitgebreid de tijd om het aanwezige publiek te vertellen over de img_20150527_wa0009.jpghuidige situatie in zijn land. Hierbij stond hij uitvoerig stil bij de problemen die het land teisteren. Na de democratische revolutie in 2011 heeft het land een aantal moeilijke jaren doorgemaakt. De relatief hoogopgeleide Tunesische jongeren vinden maar moeilijk een baan en de economie heeft in korte tijd veel klappen gehad. Tijdens zijn betoog besteedde Ben Jafar dan ook veel aandacht aan de moeizame economische situatie in het land. Naar zijn mening is het van essentieel belang om deze te verbeteren, zodat de belofte van de revolutie kan worden ingelost.

Internationale hulp
img_20150527_wa0002.jpgHet land kan dit echter niet alleen oplossen, het zal hierbij hulp moeten krijgen van ‘onze internationale vrienden’, vertelde Ben Jafar. De economische situatie zal moeten verbeteren. Volgens Ben Jafar heeft Tunesië dan ook een soort modern ‘Marshallplan’ nodig. Zijn betoog richt zich voornamelijk op Europa: “Ik wil Europa wakker schudden”. Hij roept Europa op om zich niet alleen te richten op korte termijn oplossingen. Naar zijn mening is het Europese beleid teveel gefocust op de korte termijn. Hij gaat hierbij onder andere in op de Europese vluchtelingenproblematiek. Om de immigratie van vluchtelingen tegen te gaan, zal Europa zich op de oorzaken in Noord-Afrika moeten richten en niet slechts op het ’opwerpen van barricades’. Het bieden van economisch perspectief is het belangrijkste, Europa zal zich hierbij volgens Ben Jafar moeten focussen op economische partnerships om de handel in Tunesië weer te laten opbloeien.

Is er hoop?
Het aanwezige publiek had na afloop de mogelijkheid om vragen te stellen aan Ben Jafar. Er werden onder andere vragen gesteld over de rol van zijn partij, het succes van de omwentelingen en de perspectieven voor de komende jaren. Ben Jafar is zeker optimistisch over de toekomst van Tunesië. Er is dan ook genoeg reden om hoopvol te zijn. Tunesië onderscheidt zich volgens Ben Jafar door de lange traditie van internationale vakbonden en haar internationale samenwerking.
img_20150527_wa0012.jpg
Het land staat momenteel voor enkele grote uitdagingen. Allereerst zal men de maatschappelijke problemen op moeten lossen. Hierbij is het volgens hem essentieel dat ‘onderlinge verschillen binnen de maatschappij worden geaccepteerd’. Daarnaast benadrukte Jafar nogmaals de noodzaak om de economische problemen op te lossen. Tot slot is er ook het veiligheidsprobleem, de huidige regering vecht tegen terrorisme en heeft al verschillende maatregelen genomen. Volgens Ben Jafar moet prioriteit worden gegeven aan het oplossen van deze problemen, dit is de enige manier waarop het land de belofte van de revolutie kan inlossen. ‘Het succesverhaal stopt niet, de democratie gaat voort!’, aldus de conclusie van een interessante avond.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl