Sfeerverslag FMS Talents–bijeenkomst 5 maart 2015

Op 5 maart organiseerde Foundation Max van der Stoel de tweede bijeenkomst van het FMS Talents Project. De avond stond in het teken van belastingontwijking en lobby. Met Mijke Elbers, beleidsmedewerker Fair Politics FMS; en Maaike van Diepen, werkzaam bij Tax Justice NL; waren er zeer interessante gastsprekers aanwezig die menigeen het probleem van belastingontwijking deden inzien. Daarnaast werd er een tipje van de sluier gelicht in hoe lobbyen in Nederland en Europa in elkaar zit.

Het FMS Talent Project brengt jonge progressieve mensen met interesse in internationale ontwikkelingen uit heel Nederland samen om internationale vraagstukken te behandelen, waarbij ze gebruik maken van de expertise van experts. Elke maand is er een bijeenkomst waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Op 7 februari was de eerste bijeenkomst, die bestond uit een introductie en een debattraining van Kido Koenig. De bijeenkomst van gisteravond had een ietwat moeilijker thema, belastingontwijking, waar niet veel over bekend was bij de meeste deelnemers.

img 20150306 wa0001

Toch is belastingontwijking een erg actueel thema. Dat bewees zich maar weer in een debat over belastingontwijking dat op donderdagmorgen plaatsvond in de Tweede Kamer. Maaike van Diepen was daarbij ook aanwezig en kon de deelnemers een goed inzicht geven in het huidige mondiale belastingklimaat, dat, volgens Tax Justice, niet helemaal op rolletjes loopt. Het is niet eerlijk geregeld en het is vreemd dat grote multinationals  geen belasting betalen, terwijl wij dat, als consumenten, wel doen. Vooral Nederland wordt gezien als een ‘Belastingparadijs’ met haar innovatiebox, geen belastingen op royalties en een goed ontwikkelde infrastructuur van trust kantoren. Mijke Elbers gaf een workshop over lobbyen en welke stappen er nodig zijn om een goed lobby plan op te stellen. Er dient rekening gehouden te worden met de doelgroep, het besluitvormingsproces, de boodschap, de timing en bondgenootschappen. Elke stap is even belangrijk, zowel qua lobby in de Nederlandse als wel in de Europese politiek. 

Vervolgens moesimg 20150306 wa0003ten de deelnemers in groepjes aan de slag met een groepsopdracht, waarbij  er een lobby plan geschreven moest worden om het probleem van belastingontwijking aan te kaarten bij de Nederlandse of Europese politiek. Twee groepjes schreven dit plan vanuit de positie van een NGO en de andere twee groepjes vanuit het standpunt van een grote multinational. Het was even puzzelen, maar alle groepjes wisten het tot een goed resultaat te brengen. Kijkend vanuit de ogen van NGO’s en multinationals als Primark en Starbucks ziet het belastingklimaat er ineens heel anders uit. De NGO’s zien het liefst het hele belastingparadijs verdwijnen, terwijl de multinationals er enorm van profiteren wanneer er niks veranderd.

Al met al was het een leuke, inspirerende en vooral ook informatieve avond, die veel deelnemers een inzicht heeft gegeven in het ogenschijnlijke ‘saaie’ belastingsysteem in Nederland en Europa. Veel leuke reacties op dit thema gaven aan dat het een schot in de roos was. De volgende keer zal er weer iets totaal anders aan bod komen, maar daar wordt nog volop aan gewerkt.

Door Elske Idzenga

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl