Sfeerverslag Politiek Café: President Widodo, de Obama van Indonesië?

Ondanks een door griep geteisterd panel werd het eerste Politiek Café van de FMS  van 2015 een informatieve avond vol debat, maar ook van overeenstemming. De reden om voor Indonesië te kiezen voor deze avond was het aantreden van een nieuwe president, maar er spelen ook andere vraagstukken, zoals het koloniaal verleden, de kwestie West-Papua  en de recente executies.  De Genevézaal van het Humanity House in Den Haag was dan ook van wand tot wand gevuld met een divers publiek dat meer wilde leren over de vraag: is President Widodo de Obama van Indonesië?

Professor Henk Schulte-Nordholt schetste een historische context waarin de recente presidentsverkiezingen gezien moeten worden. Enerzijds maken de onverwachte val van Soeharto, de geslaagde introductie van democratie en de succesvolle bestrijding van Islamitische terroristen Indonesië tot een uitzonderlijk en prijzenswaardig land. Anderzijds is het belangrijk te begrijpen dat de Indonesische politiek een continuïteit kent op het gebied van corruptie, met de oude politieke- en economische elite nog ‘behoorlijk op zijn plaats’.

Paneldiscussie: Prof. Gerry van Klinken en Prof. Henk Schulte-Nordholt
img 6678Professor Gerry van Klinken vergezelde hem in het panel, en om verwarring te voorkomen gaven ze aan graag Gerry en Henk genoemd te worden. Henk gaf aan dat Jokowi (de bijnaam van de nieuwe president) een vergelijkbare hoop en nieuwe start uitstraalde als Obama. Gerry legt uit dat de quote  ‘Holy crap-the world’s First heavy metal president!’ van de Lamb of God frontman alles zegt over president Widodo. Het is alles behalve elitair en doet niet meteen denken aan iets intellectueels, hij komt over als iemand die geniet van het leven en dáárdoor straalt hij hoop uit. Toch is Gerry niet alleen lovend: Jokowi kan niet winnen van de corruptie, dat kan niemand.

ester_latama.pngHet publiek is kritisch, en heeft zijn huiswerk gedaan. Ze willen weten wat Indonesië gaat doen om uitstoot de verminderen? Heeft Nederland geen belangen in een bilaterale verhouding die verder gaan dan economische belangen? Hoe groot zijn die economische belangen? Michiel Servaes wordt als woordvoerder buitenland van de PvdA fractie in de 2e kamer het podium opgeroepen en benadrukt de belangen die hij ziet in de bilaterale verhoudingen met Indonesië, maar benadrukt ook de multilaterale benadering naar het land, die in sommige gevallen, bijvoorbeeld door de executie van Nederlanders, tactischer is.

De vragen blijven komen: wat zijn de kansen op een volkstribunaal en gerechtigheid voor oudere generaties? Waarom mogen Papua’s geen politieke partij oprichten? Applaus uit de zaal. Papua word genoemd en alle aandacht staat op scherp: Eerst een muzikaal intermezzo. Ester Latama zingt traditionele Indonesische, maar ook Papuase nummers, de lippen van de leden van de Free West Papoa campaign op de voorste rij bewegen mee, terwijl hun voeten ritmisch op de vloer tikken.

Interview: Michiel Servaes en Free West Papoa Campaign
img_6753.jpgOridek Ap en zijn broer betreden het podium. Oridek steekt direct van wal. Hij vertelt over hoe hij en zijn broer vluchtelingen werden, omdat hun vader was vermoord. Zijn broer haalt een tijdlijn erbij met verdragen en afspraken waarin de belofte van een onafhankelijk Papua gemaakt waren. Duidelijk, rustig en ieder woord perfect articulerend vertellen ze over de mensenrechtenschendingen die hebben plaatsgevonden, waardoor de boodschap hard aan  komt. Voor hen maakt het niet uit wíé de president van Indonesië is, want zij voelen zich daar geen onderdeel van. Het applaus is hard en een aantal jongeren in het publiek vragen hoe ze kunnen helpen.

Michiel sluit af door te beloven bij zijn aankomende bezoek aan Indonesië niet bang te zijn om onderwerpen te bespreken die voor de Indonesische politiek  gevoelig zijn, zoals de mensenrechtenschendingen.

img_6645.jpgNa een lang applaus stroomt het publiek naar voren om Michiel, Gerry en Henk te bedanken. Oridek, zijn broer en de andere leden van de Free West Papua Campaign worden omringd door bezoekers, voornamelijk jongeren. Met een grote glimlach verlaten ze even later het Humanity House. En de bezoekers lijken er over uit: is Jokowi de nieuwe Obama? Nee. Maar hij is wel een frisse start en een breuk met de oude politieke en economische elite die zo diep in de Indonesische politiek geworteld is.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl