Sociaaldemocraten in Macedonië bereiden zich voor op de vervroegde verkiezingen

In het weekend van 18-20 september organiseerde Foundation Max van der Stoel twee communicatietrainingen voor de oppositionele Sociaal Democratische Unie (SDSM). FMS trainers Bas Batelaan, Suus Harms, Souad Haouli en Thijs Kerkhoffs reisden naar het pittoreske Bitola af – stadje vlakbij de Griekse grens dat in 4e eeuw werd gesticht – om de training te verzorgen. De training werd georganiseerd door onze Macedonische partner Progress Institute for Social Democracy.     

Naast de externe (naamsgeschil met Griekenland) zijn er grote interne problemen die de politieke stabiliteit en economische ontwikkeling van Macedonië ondermijnen. Het politieke en maatschappelijke debat is sterk gepolariseerd, de media en rechtstaat staan onder druk en de regering vertoont steeds meer dictatoriale trekken. De politieke impasse bereikte een dieptepunt nadat SDSM tientallen audiobanden ging publiceren die de corruptie en repressie van de regering blootlegden. Grote straatprotesten die het aftreden van premier Gruevski eisten waren het resultaat. Daarnaast heeft stilstaand in het EU-toetredingsprocess de politieke crisis verdiept en de etnische spanningen vergroot. De Europese Unie heeft bemiddeld tussen de regering en oppositie. Er is afgesproken dat er vervroegde verkiezingen komen in april 2016.

In de voorbereiding op, en tijdens de trainingen, werd door verschillende SDSM commissies gewerkt aan een verkiezingsprogramma voor de vervroegde verkiezingen. Tijdens workshops met FMS trainers werd vervolgens geprobeerd om belangrijke punten uit het programma om te zetten in concrete boodschappen voor bepaalde doelgroepen. Tot slot werd uitgebreid gewerkt aan het communiceren van deze boodschappen. De uitdaging voor SDSM is om een het momentum van de straatprotesten zoveel mogelijk te behouden tot aan de verkiezingen, een geloofwaardig alternatief te zijn met een duidelijke visie en boodschap.  

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl