Stage bij de FMS: Iets voor jou?

Denk jij er over na om  te solliciteren voor één van de stages bij de FMS en wil je graag nog wat meer weten? Lees dan vooral de ervaringen van de huidige stagiaires!

Veronique, stagiaire Dialogue

vs.jpg

Na een stage bij een NGO in Kenia, wilde ik graag ook eens kennis maken met een Nederlandse organisatie. Zodoende begon ik begin februari als stagiaire bij de afdeling “Dialogue” van de FMS. Hier heb ik mij de afgelopen maanden bezig gehouden met het organiseren van evenementen en het schrijven van artikelen over de politieke ontwikkelingen in verschillende landen in Oost-Europa en de Balkanregio. Toen ik begon aan mijn stage, waren  er net verkiezingen geweest in Macedonië. Deze verkiezingen brachten nogal wat teweeg. Het land kwam uiteindelijk in een politieke crisis terecht; ik heb dan ook veel over de ontwikkelingen binnen deze crisis geschreven. Ook organiseerde ik twee politieke cafés. Samen met mijn collega’s bedachten we een onderwerp, en was ik vervolgens verantwoordelijk voor het regelen van dingen zoals de locatie, sprekers, en de promotie. Het eerste politieke café ging over mensenrechten aan de randen van Europa en het tweede vindt aanstaande maandag 19 juni plaats. We spreken dan over mensenrechten onder de Filipijnse president Duterte. Aanmelden kan nog steeds! Ik vond het erg leuk om deze politieke cafés te organiseren. Soms uitdagend, maar ik heb enorm veel geleerd over het organiseren van dit soort evenementen, de promotie er van en hoe je social media het best kan gebruiken. Daarnaast is er op het kantoor altijd een goede, open sfeer.

Caitlin, stagiaire Democracy 

cm.jpgAfgelopen februari begon ik bij de FMS als stagiair bij de afdeling “Democracy”. Na 3,5 jaar internationale betrekkingen gestudeerd te hebben, wilde ik mijn kennis wel eens in de praktijk brengen en ervaren hoe het is om bij een organisatie te werken die zich bezig houdt met internationale politiek. Inmiddels werk ik alweer ruim 4,5 maand bij de FMS, en kan ik stellen dat de stage mij erg goed is bevallen. Mijn werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het schrijven van artikelen voor op de website van de FMS en het European Forum for Democracy. Deze artikelen gaan over een verscheidenheid aan politieke onderwerpen, zoals de verkiezingen in Algerije en Kosovo, politieke crises in Bosnië-Herzegovina, parlementaire boycots in Albanië, protesten in Rusland en het referendum in Turkije. Ook ben ik verantwoordelijk voor het versturen van de newsflash; een tweewekelijks overzicht van (politiek) nieuws in landen in Oost-Europa, de Balkan, Central-Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Tot slot houd  ik de landenoverzichten bij op de website van het European Forum, als er bijvoorbeeld verkiezingen zijn geweest verwerk ik dat. Het leuke aan  deze stage is dan ook, dat je goed op de hoogte bent en blijft van de (internationale) politieke actualiteit en veel mogelijkheden krijgt om  je verder te verdiepen in de politieke situatie van verschillende landen rondom Europa.

José, stagiaire Development

jose.jpgStagiaire bij de Development afdeling van FMS, dat ben ik, José! Ik heb een achtergrond in European Studies waarvoor dit mijn afstudeerstage is. Mijn ervaring? Goed! FMS is een ontzettend leuke organisatie om voor te werken. Met een jong, easy-going team en goede begeleiding ervaar ik het als erg leuk. Bij Development richt je je voornamelijk op Nederlands beleid. Beleid dat vaak ten koste gaat van de belangen van ontwikkelingslanden. Aan ons de taak om daar wat aan te doen! Hoe? Met verschillende activiteiten gekoppeld aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN, ook wel SDGs genoemd. Zo zijn we op dit moment bezig met het vervolg op het “Ready for Change?” project (2016), onder de noemer van  “Building Change”. Zoek dat maar eens op! Als stagiaire Development ben je met van alles en nog wat bezig, bijvoorbeeld het schrijven van nieuwsartikelen, monitoren van politieke ontwikkelingen in de Tweede Kamer, meedenken over ludieke lobby acties, het bijhouden van sociale media, maar ook het bezoeken van relevante evenementen en nog veel meer. Het is niet alleen leuk en interessant om je met de SDGs bezig te houden, en daarmee de ontwikkelingssamenwerkingssector te leren kennen, maar ook ontzettend leerzaam gezien de breed uiteenlopende onderwerpen waar je diep op in zult gaan. Wat je nu nog wacht? Een aantal dagen om te solliciteren voor deze óf een van de andere stages!

logo

european_forum

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl