Starbucks vertrekt uit Nederland

Kunnen we straks dan geen Starbucks koffie meer kopen in Nederland? Nee, dat niet. Starbucks heeft onlangs aangekondigd het hoofdkantoor te verplaatsen van Amsterdam naar Londen. Ondanks dat alleen enkele bestuurders van de multinational ons land verlaten, klinken er veel paniek geluiden. “Ons vestigingsklimaat verliest zijn concurrentieposities,” aldus een woordvoerder van PwC. Ook de lobbyclub American Chamber of Commerce (AmCham) vindt het een kwalijke zaak dat multinationals zoals Starbucks ervoor kiezen om uit Nederland te vertrekken.

Het is echter niet vanzelfsprekend dat een aantrekkelijk fiscaal klimaat zorgt voor meer bedrijven en werkgelegenheid in Nederland. Het Nederlandse fiscaal klimaat trekt juist veel lege brievenbusfirma’s die geen toegevoegde waarde hebben voor de economie. Hoewel minister Dijsselbloem (Financiën) heeft aangegeven te willen strijden tegen deze lege brievenbusfirma’s, blijft een daadkrachtige inzet op Europees en OESO niveau nog uit. Wel wil het ministerie van Financiën Nederland nog aantrekkelijker maken voor multinationals, waarmee het de deur open zet voor nog meer lege brievenbusfirma’s.

Deze brievenbusfirma’s worden veelvuldig gebruikt om het betalen van belasting te ontwijken en vooral in ontwikkelingslanden heeft dit een grote impact. Terwijl het juist voor deze landen van groot belang is om hun eigen belastinginkomsten te hebben. Het vermindert namelijk de hulpafhankelijkheid en deze belastinginkomsten zijn nodig om te investeren in duurzame ontwikkeling en armoedebestrijding.

Lees hier het volledige persbericht van Tax Justice Nederland (waar de FMS lid van is) over het vertrek van Starbucks. Teken ook de petitie van Oxfam Novib waarin minister Dijsselbloem wordt opgeroepen om actie te ondernemen voor financiële transparantie.

By: Anne van der Meer

Photo: Flickr

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl