Stem VÓÓR op 6 april!

Op woensdag 6 april vindt het Oekraïne referendum plaats. Op deze dag wordt er door de Nederlandse bevolking besloten of er een samenwerkingsverdrag komt tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het  verdrag kent verschillende voordelen voor zowel Nederland als de EU. Op zaterdagavond 2 april organiseert de FMS in De Balie te Amsterdam een avond in het kader van de campagne voor dit referendum. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is onze hoofdgast.  De avond zal worden geleid door Andrew Makkinga, de onder andere in gesprek zal gaan met de bekende ex-profvoetballer van Oekraïense afkomst Evgeniy Levchenko. De FMS zal campagne voeren voor dit verdrag. Waarom vinden wij het zo belangrijk om ‘ja’ te stemmen op 6 april?  

Stabiliteit

Door de economische en rechtstatelijke hervormingen, die Oekraïne moet doorvoeren om te voldoen aan de eisen van het associatieverdrag, wordt het land stabieler. Het land zal naar verwachting grote stappen zetten in democratische richting. In samenwerking met de EU wordt er in Oekraïne gewerkt aan een goed functionerende overheid, onafhankelijke rechters en de aanpak van corruptie.

Mensenrechten

Ook op het gebied van mensenrechten gaat Oekraïne stappen ondernemen. Zo heeft het parlement een wet aangenomen die discriminatie op basis van seksuele geaardheid op het werk verbiedt. Daarnaast heeft de Oekraïense regering toegezegd het Internationaal Gerechtshof in Den Haag te erkennen en hiermee dus laten zien dat het mee wil werken aan het bevorderen van de internationale rechtsorde.

Handel

Het associatieverdrag bevordert de integratie van Oekraïne in de Europese markt. Handelsbelemmeringen vallen weg, waardoor de EU meer toegang krijgt tot een markt van ruim 45 miljoen mensen. Vandaag de dag exporteert Nederland al €1 miljard naar Oekraïne. Meer handel zorgt voor meer groei en dus voor meer banen. Het associatieverdrag moet dus leiden tot meer economische groei voor zowel Oekraïne als Nederland.

Veiligheid

Tot slot is het samenwerkingsverdrag goed voor de Europese en dus de Nederlandse veiligheid. Europagerichte buurlanden zorgen voor stabiliteit aan de Europese grenzen en daarmee voor meer veiligheid. Door het verdiepen van politieke banden met Oekraïne, zal de EU hier meer invloed krijgen en kan dit land fungeren als een stabiele grensstaat. Daarnaast zorgen wij met dit verdrag ervoor dat Poetin niet alle touwtjes in handen krijgt in Oost-Europa.

Investeren in een samenwerkingsverdrag tussen de EU en Oekraïne is dus op verschillende vlakken voordelig voor zowel Nederland als de rest van Europa. Het is belangrijk dat er veel over wordt  gepraat en uiteindelijk veel wordt gestemd. Bij een opkomst van 30%, en een meerderheid van ja-stemmers, wordt het verdrag geïmplementeerd. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl