Training over partijorganisatie- en opbouw in Oekraïne

Afgelopen weekend organiseerden we een training over partijstructuur in Oekraïne. Onze partner daar, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) heeft een paar jaar geleden een jongerenbeweging opgericht: de New Social Democratic Platform (New SD Platform). Ondertussen telt deze beweging veel actieve leden door het hele land verspreid, met sterke lokale vertegenwoordigingen, en dus vinden ze het tijd om na te denken over de structuur van de organisatie. FMS trainers Sander Schaap en Gritta Nottelman waren geknipt voor dit thema.

13116484 771732026296225 3709039159683422458 oDe training begon op vrijdagavond met een analyse van het politieke veld in Oekraïne, gemaakt door de deelnemers, onder begeleiding van de trainers. Op zaterdag gingen ze verder met de functies van een politieke partij: het articuleren van politieke issues, normen en waarden; het rekruteren van (toekomstige) politici; het mobiliseren van de bevolking en de interne opbouw van een politieke partij. Met veel energie ging de groep hiermee aan de slag, waarbij ze naast de stukjes theorie, ook nog zelf konden oefenen, met bijvoorbeeld het naspelen van een kieskommissie die kandidaten moet kiezen voor haar kieslijst.

13220726 771733449629416 8808405580764166366 oDe New SD Platform veel actieve en enthousiaste leden heeft, maar het kampt met hetzelfde probleem als veel andere politieke bewegingen: een tekort aan fondsen. Er werd dus ook even stilgestaan bij de opties van een politieke organisatie om iets te bereiken zonder al teveel fondsen.

Hoewel Oekraïne in een erg moeilijke situatie verkeerd, zijn veel mensen – vooral van de jongeren generatie – erg bezig met de toekomst van het land, en in welke richting het zich moet ontwikkelen. Zo zijn de jongeren van de SD Platform ook aan het nadenken over de issues waarop hun beweging zich moet focussen, zetten ze regelmatig maatschappelijke campagnes op, en zijn ze ook bezig met de toekomst van de beweging zelf: moet het een politieke partij worden, en zo ja, met wat voor een structuur? Deze training heeft ze hopelijk een stukje verder gebracht in deze laatste vraag, door te laten zien wat het inhoudt om een politieke partij te bouwen!

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl