Training voor jonge vrouwelijke leiders in Armenië

Afgelopen weekend organiseerden we een training voor jonge veelbelovende vrouwen die een leidingpositie innemen binnen hun organisatie, of die ambitie hebben. FMS trainers Anne Graumans en Suus Harms kregen een diverse groep van zeer gemotiveerde en hardwerkende vrouwen met verschillende achtergronden. Sommigen zijn actief in de politiek, bijvoorbeeld als leidster van een jongerenafdeling van een politieke partij, en anderen willen dingen veranderen vanuit het maatschappelijk middenveld. Maar allen hadden ze gemeen dat ze de ambitie hebben om iets te bereiken in hun land, en daar een leidende rol in te hebben.

Het is niet makkelijk voor een vrouw om de top te bereiken in Armenië: hoewel man en vrouw volgens de wet gelijk zijn, is de maatschappij nog altijd vrij paternalistisch. Zo worden vrouwelijke politici worden bijvoorbeeld dikwijls gevraagd hoe ze naast een politieke carrière óók ervoor zorgen dat het huishouden op orde is. Maar in deze groep ontbrak het niet aan ambitie, veel van de deelnemers willen in de toekomst graag leidende posities gaan bekleden. Deze training was bedoeld om ze o.a. daarbij te helpen.

De training

De training begon met een groepsbespreking van de situatie in Armenië – zowel de algemene politiek als de positie van de vrouw. Daarna moesten de deelnemers in groepjes een SWOT analyse maken van hun organisatie. De volgende dag werd gewerkt aan een strategie en het ontwikkelen van een boodschap, het identificeren van je doelgroep(en) en het communiceren van je boodschap naar die groepen. Aan deze laatste opdracht, waarin de deelnemers in groepjes een campagnefilmpje moesten maken, werkten de deelnemers uit zichzelf nog in de avond door, om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Op de laatste dag werd nog even gepraat over de organisatie van een campagne en fondsenwerving. De training werd, zoals altijd, afgesloten met een evaluatie.

cawzwthuyaaqu8gDe trainers waren zeer enthousiast over de deelnemers: ze werkten hard, zelfs na afloop van het officiële dagprogramma, waren erg creatief in de workshops en kwamen met goede ideeën en oplossingen voor de opdrachten. De sfeer in de groep was ook erg goed. De deelnemers vonden de training ook erg nuttig en leerzaam, en deden actief mee aan alle discussies en opdrachten. Soms was het lastig om in een groepje tot een eenduidig resultaat te komen met alle verschillende achtergronden en denkwijzen (politiek vs. NGO’s), maar uiteindelijk kwamen ze er altijd uit. Al met al verliep de training erg voorspoedig, en we hopen dat alle deelneemsters hun ambities zullen kunnen waarmaken!

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl