Training voor jongeren in Moldavië

In de Nederlandse pers wordt niet zo vaak geschreven over Moldavië. Het land was ooit onderdeel van de Sovjetunie en grenst aan de EU. Het is ingesloten tussen Oekraïne en Roemenië. Een deel van de bevolking heeft Russische wortels en spreekt ook Russisch. Een ander deel heeft Roemeense worstel. Het Moldavisch en het Roemeens worden door taalkundigen zelfs als een en dezelfde taal gezien. In het land wordt dus veel gediscussieerd over de vraag waar ze zich op moeten richten: Rusland of de EU. Bij de recente presidentsverkiezingen speelden ook die vraag de hoofdrol. Het Russische kamp won. Onze sociaaldemocratische zusterorganisatie trok met de reset van het pro-EU kamp aan het kortste einde. Dit weekend waren Bart van Bruggen en Lobke Zandstra te gast bij de Moldavische sociaaldemocratische jongerenorganisatie TD PDM om een campagne training te geven.

De deelnemers willen in ieder geval de corruptie, de lage lonen en de braindrain aanpakken. Corruptie kwam veel terug tijdens het weekend. Het lijkt naast de strijd tussen Rusland en de EU het belangrijkste thema. De deelnemers lieten ook spotjes zien de bedoeld zijn om corruptie tegen te gaan. Lobke en Bart waren onder de indruk van de spot die laat zien wat er gebeurd als een arts onterecht zijn diploma krijgt. Ook de braindrain kwam veel terug. In elke familie werken er wel mensen in het buitenland. Soms gaat men naar het oosten naar de Oekraïne en Rusland en soms naar het Westen. Soms legaal – een Roemeens paspoort helpt daarbij – en soms illegaal. In de meeste hoofdsteden wonen meer mensen dan de statistieken vertellen. Hier is het andersom: het zijn er veel minder doordat misschien wel een kwart van de bevolking voor langere tijd naar het buitenland zijn vertrokken.

Tijdens de training werd aandacht besteed aan campagne voeren, campagnematerialen, het analyseren van je eigen partij en de omgeving en debatteren. Het is mooi om te zien dat de deelnemers er bewust voor kiezen zich in te zetten om hun eigen land te verbeteren en hun toekomst niet zoeken in het buitenland. Met deze training hebben ze weer nieuwe vaardigheden gekregen om in hun eigen regio hun idealen te verwezenlijken.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl