Training voor kersverse vrouwelijke raadsleden van onze zusterpartij in Marokko

Afgelopen weekend (9-11 oktober) organiseerden wij in samenwerking met onze zusterpartij in Marokko, de Unified Socialist Party (PSU), een training voor vrouwelijke PSU-leden. 5 September werden er lokale en regionale verkiezingen gehouden in het land. De PSU deed mee in deze verkiezingen binnen een linkse coalitie. De partij vroeg een training aan voor vrouwen die gekozen waren als raadslid namens de PSU.

FMS trainers Souad Haouli en Giselle Schelleken gingen met 20 vrouwelijke deelnemers uit heel het land aan de slag. Tijdens de training stond er één cruciale vraag centraal: ik ben gekozen als raadslid, wat zijn de volgende stappen? Veel vrouwen hadden nog geen ervaring in de politiek, maar waren wel verkozen, sommigen middels het ingestelde vrouwenquotum. Andere deelnemers in de groep hadden wel redelijk wat politieke ervaring. Maar alle deelnemers konden niet wachten om hun werk als raadslid te beginnen. De FMS trainers gingen in op wat het nou betekent als je raadslid bent. Verder keken ze heel praktisch naar hoe je je idee tot een doel brengt en hoe je van je doel naar een concrete boodschap gaat. Hierbij kon de SWOT analyse niet ontbreken en het ontwikkelen en communiceren van je boodschap kwam ook uitvoerig aan bod. Het was een zeer leuke, gemotiveerde en hard werkende groep dames. Tevens kwamen er zeer veel creatieve uitkomsten uit de workshops.

image2

Op 4 september deed de PSU mee aan de lokale en regionale verkiezingen, binnen een linkse coalitie – La Fédération de La Gauche. Er waren 31,503 zetels te verdelen en 130,925 kandidaten deden mee. De coalitie is een kleine, maar opkomende speler in de Marokkaanse politiek. De coalitie won 2% van de stemmen wat gelijk staat aan 333 zetels. De Party of Modernity and Authenticity (PAM), die dichtbij het Koningshuis staat, werd de grootste in de gemeenteraadsverkiezingen, gevolgd door de Istiqlal Party (PI) en de Justice and Development Party (PJD) op de derde plek.

image1.jpg

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl