Training voor vrouwen van sociaaldemocratische partijen in Servië

In het weekend van 10 tot 12 juli organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met het Servische Center of Modern Skills (CMV) een gender- en campagnetraining voor drie sociaaldemocratische partijen in Servië: Democratische Partij (DS), Sociaal Democratische Unie (SDU) en Liga van Sociaaldemocraten uit Vojvodina (LSV). FMS trainers Jamila Aanzi en Kirsten van den Hul reisden naar Kovačica af om de training te verzorgen.

De sociaaldemocraten hebben het moeilijk in Servië. Voormalig president Boris Tadić verliet de grootste partij op links, DS, en richtte een nieuw partij op terwijl de oude nationalist en huidig premier Aleksandar Vučić een pro-Europees jasje aantrok en met verfijn populisme en controle over de mainstream media de macht naar zijn conservatieve partij (SNS) toe trok door een absolute meerderheid te behalen tijdens de verkiezingen van 2014. DS is nu de grootste oppositiepartij met slechts 6% van de stemmen.

De volgende verkiezingen zijn op lokaal niveau in het voorjaar van 2016. De training richtte zich dan ook op het verbeteren van politieke vaardigheden – zoals debatteren, onderhandelen en spreken in het openbaar – van vrouwelijke kandidaten voor de gemeenteraden. Daarnaast werd besproken wat de grootste uitdagingen zijn als het gaat om de positie van vrouwen in politiek en maatschappij en hoe je deze uitdagingen door simpele aansprekende boodschappen op de politieke agenda kan krijgen. Geweld tegen vrouwen, positie op de arbeidsmarkt en negatieve gender stereotypen in de maatschappij en de media zijn daar voorbeelden van. Zoals gebruikelijk bij FMS trainigen werden korte theoretische stukjes afgewisseld met vele workshops. Zo werden de 24 deelneemster uitgedaagd om in een simulatie-onderhandelingsspel hun punten in de partijprogramma te krijgen, iets wat ze de komende tijd – in de aanloop naar verkiezingen – ook echt kunnen gaan doen.  

De lokale verkiezingen bieden mogelijkheden voor de sociaaldemocratische partijen om beter samen te werken en een goede uitslag te behalen. Ondanks de populariteit van premier Vučić zijn de slechte economische omstandigheden en achteruitgang op het gebied van rechtstaat en fundamentele rechten een mogelijkheid voor de oppositie om de kiezers een alternatief te bieden.    

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl