Training voor Wit Russische jongeren

Afgelopen weekend organiseerde de FMS een training voor een oppositie sociaaldemocratische jongerenorganisatie over sociaaldemocratie. De training vond plaats buiten Belarus, omdat het binnen het land niet veilig zou zijn voor de deelnemers om mee te doen aan dergelijke activiteiten.

FMS trainers Amieke Bouma en Jesse Martens gaven de training aan een enthousiaste groep jongeren die allemaal actief meededen. De training ging voornamelijk over sociaaldemocratie (wat houdt het in, wat is het verschil met de andere grote ideologieën en wat bekend het in de praktijk) maar had ook onderdelen over campagnevoeren. Zo moesten de jongeren bijvoorbeeld in groepjes een filmpje maken om nieuwe leden te werven voor hun organisatie. Dit was ook uiteindelijk de opdracht die het meeste losmaakte, en sommige groepjes waren tot diep in de avond nog hun filmpjes aan het redigeren. Het resultaat was er ook zeker naar.

Hoewel de groep bestond uit jongeren die al langer lid zijn van de organisatie, maar ook jongeren die net kwamen kijken, was er uiteindelijk voor ieder wat wils, wat ook duidelijk werd bij de evaluatie. Daarnaast groeiden ze merkbaar naar elkaar toe, en zullen ze hopelijk een goed netwerk vormen ook na de training.

Belarus

In Belarus is oppositievoeren erg lastig. Het regime van President Loekasjenko heeft de wetten zodanig aangescherpt dat je bij het minste politieke activisme al vastgezet kunt worden. Elke activist die iets onderneemt loopt dus een groot risico: zelfs als je niet in de gevangenis belandt is de kans groot dat je van je universiteit wordt gestuurd of je baan verliest. Het is daarom altijd weer zoeken naar de kennis en ervaring waarmee je iets kunt toevoegen. Hier hadden de trainers dan ook bewust bij stilgestaan bij het opstellen van het trainingsprogramma. Bij de evaluatieronde kregen ze dan ook te horen dat de deelnemers dingen hadden geleerd die ze goed kunnen inzetten. Als dit ook echt het geval is, dan zal onze kennis en ervaring ze hopelijk enigszins kunnen helpen!

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl