Trainingen in Moldavië en Georgië

Afgelopen weekend hadden we o.a. een training in Moldavië en een training in Georgië. In Moldavië was de training onderdeel van een groter project, waarbij we in meerdere landen seminars houden over de (verloren?) link tussen politieke partijen en het maatschappelijk middenveld. In Georgië was de training vooral gericht op de komende parlementsverkiezingen van 8 oktober.

 

Moldavië: de partij en maatschappij

De training – georganiseerd met de jongerenafdeling van de Democratische Partij (DPM) - begon met een bespreking van de belangrijkste issues voor jongeren in Moldavië. Vervolgens werd de rol van politieke partijen en sociale bewegingen besproken, en waarom ze elkaar nodig hebben. Er werd ook veelvuldig geoefend, bijv. met het organiseren van een gezamenlijk evenement, of onderhandelen over gezamenlijke doelstellingen. Een gastcollege van een drietal experts (van jongeren –en studentenorganisatie maar ook van het Ministerie van Sport en Jeugd) moest diepgang bieden aan de discussies.

De deelnemers waren voornamelijk leden van het DPM, maar ook een paar jongeren vanuit NGO’s (al dan niet met een lidmaatschap van het DPM) die net begonnen aan een politiek/maatschappelijke interesse of loopbaan. Ze deden enthousiast mee, dus we hopen dat ze veel van wat ze gehoord en geleerd hebben zullen kunnen gebruiken in de toekomst!

 

Georgië: hete fase van de campagne

De training in Georgië, georganiseerd met de NGO Movement for Solidarity, was voornamelijk gericht op wat er nog te doen is in de hete fase van een campagne: op 8 oktober vinden er namelijk parlementsverkiezingen plaats in het land. De deelnemers – leden van de regerende partij Georgian Dream, maar ook van de kleinere partij Social Democrats fort he Development of Georgia, vakbonden, en de Movement for Solidarity – wilden dus vooral leren over de laatste weken voor de verkiezingen, en waar je dan nog op kunt focussen. De trainers hebben dan ook thema’s behandeld als de omgang met media, ‘get out the vote’ campagne, en spreken in het openbaar.

Hoewel de deelnemers van verschillende organisaties waren en vrij verschillende achtergronden hadden, was de groepsdynamiek goed, en kon iedereen goed samenwerken en veel leren. Ook werd er veel gediscussieerd, wat een training ook wel interessant maakt. De deelnemers waren erg tevreden over de nieuwe kennis en ervaring die ze kregen, en hopen daarmee een verschil te maken in de laatste fase van een spannende campagne. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl