V7 coalitie in Suriname probeert Bouterse van de troon te stoten

Op 25 mei as. vinden parlementsverkiezingen plaats in Suriname dat dit jaar 40 jaar onafhankelijkheid zal vieren/viert. Het nieuwe parlement zal vervolgens de president benoemen – de machtigste politieke functie – met een tweederde meerderheid. Ondanks zijn kwakkelende gezondheid is de verwachting dat de huidige president Bouterse, die in Nederland tot 11 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens drugscriminaliteit, de grootste kans maakt om herbenoemd te worden. Het is voor hem tevens een manier om zijn immuniteit als staatshoofd te behouden en uitlevering onmogelijk te maken. De partij die Bouterse in 1987 als dictator oprichtte, de Nationaal Democratische Partij (NDP), is de grootste partij in Suriname met 19 van de 50 zetels in het Nationaal Assemblee en zal volgens de peilingen en politieke analisten opnieuw de grootse partij worden. De oppositie, onder leiding van de Vooruitstrevende Hervorming Partij (VHP), heeft zich verenigd in de V7 met als belangrijkste doel: Bouterse afzetten.

Door Danijel Tadić, senior project manager Foundation Max van der Stoel

V7

De zes partijen die de V7  vormen zijn de overwegend Hindoestaanse VHP, Nationaal Partij Suriname (NPS) van oud-president Venetiaan, Surinaamse Partij van de Arbied (SPA), Democratisch Alternatief ’91 (DA ’91) opgericht in nauw contact met D66, de overwegend Javaanse partij Pertjajah Luhur (PL) en Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). Aanvankelijk maakte ook de partij Kerukunan Tulodo Prenatan Inggil (KTPI) onderdeel van de coalitie – nadat ze eerder uit de coalitie met de NDP waren gestapt – maar de partij verliet de V7 nadat ze ontevreden waren over de samenstelling van de lijst. Enkele oppositionele media beweren dat de NDP van Bouterse er alles aan heeft gedaan om de KTPI uit de coalitie te halen om zo de partijen binnen de V7 tegen elkaar op te zetten en de coalitie te verzwakken. De partijen die de V7 vormen maken zich ook grote zorgen over het nieuwe voorstel van NDP over het lidmaatschap van politieke partijen. Alle politieke partijen zouden in de aanloop naar de verkiezingen een lijst moeten aanleveren met hun leden. Als meer dan 5% van deze leden ook op de lijst van andere partijen voorkomt zou dat tot uitsluiting van deelname aan verkiezingen kunnen leiden. Het is voldoende dat slechts één van de partijen van de V7 dit overkomt en de hele coalitie kan niet meedoen aan de verkiezingen omdat de partijen zich volgens de grondwet dan wel als een combinatie van partijen dan wel als zelfstandige partij moeten registreren. Het lijkt onwaarschijnlijk dat deze doodsteek aan de democratie ingezet zal worden, en het voorstel kan dan ook beter gezien worden in het licht van de druk die NDP opvoert om de coalitie op te breken door grotere partijen te motiveren om zelfstandig de verkiezingen in te gaan.

Campagne

Terwijl de V7 probeert om eenheid en daadkracht uit te stralen wappert in de tuinen van ruim de helft van de Surinaamse huizen al een vlag van één van de politieke partijen, vaak de paarse vlag van de NDP van Bouterse. De NDP heeft veruit de meeste middelen en oefent ook druk uit op de mensen om de NDP vlag te plaatsen, soms door ze te betalen of iets te geven, soms omdat mensen zelf besluiten om er een  te plaatsen omdat ze angstig zijn en geen problemen willen. Een oneerlijke strijd waar de oppositie toch aan meedoet omdat ze anders totaal onzichtbaar is. De vlaggenstrijd – zelfs bij de veerpontjes die mensen over de Surinamerivier brengen wappert de NDP vlag – lijkt met name een psychologische krachtmeting waarbij de oppositie een verloren strijd lijkt aan te gaan. Naast de beschikbare middelen die de NDP geniet, viert de partij mee op de populariteit van Bouterse. De president wordt gezien als een man van het volk die het land economisch vooruit heeft geholpen en de strijd is aangegaan met armoede. ‘Onze enige vijand is armoede’, is één van de slogans van de NDP. De verschuiving van de geopolitieke focus van Nederland naar Zuid-Amerika en de multi-etnische profilering van de NDP hebben ook bijgedragen aan de populariteit van de partij en Bouterse. Inmiddels willen alle partijen af van hun etnische stempel en bestaat de V7 dan ook uit verschillende etnische partijen die samen tegen Bouterse optrekken en zich willen profileren op thema’s zoals veiligheid, corruptie bestrijding en economie.

Waar liggen de kansen voor de oppositie?

Tijdens de verkiezingen van 2010 hebben 237.499 Surinamers hun stem uitgebracht (75,4% van de stemgerechtigden). In een land waar zo weinig mensen de uitslag van de verkiezingen bepalen is het allicht goedkoper om stemmen te kopen dan campagne te gaan voeren. De grote problemen met de corruptie maakt het verhaal nog zorgelijker. Er is echter wel een grote groep zwevende jongeren die voor de eerste of tweede keer naar de stembus gaan en waarvan een deel ideeën en concrete voorstellen van de politieke partijen verwacht die veel meer zijn dan moddergooien naar elkaar in media. Er liggen mogelijkheden voor de oppositie om deze jongeren te betrekken bij de uitwerking van hun politieke ideeën en een beweging te creëren waar meer kiezers zich achter kunnen scharen. De V7 zal een duidelijk toekomstgerichte boodschap moeten ontwikkelen waarin ze een alternatief bieden aan de huidige regering. Ze hebben nog slechts 3 maanden om dit te doen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl