Veiligheidsminister Somalië treed af na Al-Shabaab aanvallen

Op 24 mei vielen leden van Al-Shabaab het parlementsgebouw in de hoofdstad Mogadishu aan, waarbij tien beveiligers overleden en minimaal twaalf mensen gewond raakten. Minister van Veiligheid Abdikarim Guled heeft diezelfde dag zijn ontslag ingediend.

Aanvallen Al-Shabaab
De meest recente aanval vond plaats op 24 mei. Al-Shabaab leden plaatsen bommen in auto’s voor het parlementsgebouw en bestormden met een aantal gewapende leden het gebouw. Door deze aanval overleden tien beveiligers, zeven aanvallers en raakten minsten twaalf mensen gewond. Al-Shabaab heeft de aanval geclaimd en spreekt van een “heilige operatie” tegen een “militaire zone”: het parlementsgebouw. Volgens een Al-Shabaab woordvoerder, Sheikh Ali Mohamud Rage, moeten “parlementariërs en ambtenaren zich distantiëren van de regering, aangezien dat de enige optie is om te overleven.”

Twee weken voor deze aanval ging een autobom af in Baidoa, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen. De bom was bedoeld voor een voormalig gouverneur van de regio.

In april 2013 werd de rechtbank in Mogadishu aangevallen en in februari dit jaar het werk paleis van de president in de hoofdstad, wat vlakbij het parlementsgebouw ligt. Hierdoor heeft Al-Shabaab nu “de belangrijkste instituties van de natie; de rechterlijke en wetgevende macht, plus het presidentschap” onder vuur genomen.

Al-Shabaab
Al-Shabaab betekent ‘De Jeugd’ in het Arabisch. De groep baseert zich op de Wahhabi versie van de Islam in tegenstelling tot de meeste Somaliërs, die Sufis zijn. Al-Shabaab wil een strikte versie van de Sharia invoeren. Al-Shabaab was oorspronkelijk de jeugdbeweging van de Union of Islamic Courts, die de controle hadden in Mogadishu in 2006. Daarna werden zij verdreven door Ethiopische machten. De groep noemt zichzelf “bondgenoot van Al-Qaeda” en bestaat uit 7000 a 9000 soldaten. In augustus 2011 werd de groep uit de hoofdstad verdreven, een jaar later moesten zij weg uit Kismayo, een belangrijke havenstad. Dit heeft grote gevolgen gehad voor de financiën van de beweging. Om de groep de baas te worden heeft de Afrikaanse Unie troepen ingezet, bestaande uit 22.000 personen.

Aftreden minister
Minister van Veiligheid Guled diende direct na de aanval, “gezien de huidige situatie waarin het land zich bevindt”,  zijn ontslag in. De minister heeft veel kritiek over zich heen gekregen door de aanvallen in Mogadishu in de afgelopen maanden. Analisten verwachten dat door Guled’s aftreden de politieke druk op president Hassan Sheikh Mohamoud zal afnemen. Momenteel is hier nog weinig van te zien: parlementariër Abdisamad Maclin Mohamud heeft de president en premier opgeroepen zo snel mogelijk verantwoordelijkheid te nemen. “Totdat de situatie is opgelost weigert het parlement om te werken en gaan zij staken”, sprak Mohamud. Zijn collega Abdilatif Sanyara zegt dat steeds meer parlementariërs voor het aftreden van de president zijn. 

Uitbreiding
Al-Shabaab is niet alleen in Somalië actief. Op 22 mei zwoer één van de commandanten, Fuad Mohamed Khalaf, “hun oorlog naar buurland Kenia te verplaatsen”. Hij riep alle Moslims in Kenia op de strijd aan te gaan met de regering. Keniaanse troepen vechten namens de Afrikaanse Unie in Somalië tegen Al-Shabaab sinds 2011. Al-Shabaab heeft verantwoordelijkheid geclaimd voor een aanval op het Westgate winkelcentrum in Kenia’s hoofdstad Nairobi, waar in september 2013 67 mensen werden vermoord. Khalaf gaf aan mensen te hebben getraind die nu dodelijke aanvallen in Kenia kunnen gaan uitvoeren. Vorige week voerde deze groep een dodelijke aanval uit op een leger konvooi in de Keniaanse Mandera regio, vlakbij de grens met Somalië.

Door Laura Ritter

Bronnen: Al Jazeera I, AllAfrica I, Al Jazeera II, Africa Review I, BBC, Africa Review II, AllAfrica II, Africa Review III

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl