Verkiezingen in Frankrijk: een revolutie?

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is achter de rug. Emmanuel Macron (En Marche) en Marine Le Pen (Front National) hebben de meeste stemmen gekregen. Op zondag 7 mei gaan de Fransen nogmaals naar de stembus om te bepalen wie van deze twee de president wordt. Dit is al een revolutie te noemen. Het is voor het eerst sinds het begin van de Vijfde Republiek, in 1958, dat zowel de republikeinen als de socialisten de tweede ronde niet hebben gehaald. In het verleden wisselden deze twee partijen de macht steeds af. Maar wat betekent deze 'revolutie' voor Frankrijk, voor Europa en voor Afrika?

WEurope Reporters

Afgelopen weekend waren zeven WEurope Reporters actief in Toulouse en Parijs om erachter te komen waarom mensen voor bepaalde kandidaten kozen. Dit deden Amanda en Stella bijvoorbeeld door de verkiezingsposters in een buurt in Parijs (in de schaduw van de Arc de Triomphe) te bekijken. De conservatief vormgegeven posters werden vaak van gepeperd commentaar voorzien door de Parijzenaren. Roos, Janneke en Soraya gingen ook de straat op en maakten daar nog een tof filmpje van. Ook vroegen ze mensen op straat wat ze gingen stemmen en waarom.

 groepsfoto_frankrijk.jpg

De toekomst van Europa

Ondertussen speculeren de media er lustig op los: wat zal de invloed zijn van de nieuwe president op de toekomst van de EU? Le Pen heeft aangegeven dat zij, mocht ze president worden, onmiddellijk grenscontroles wil invoeren. Ook is zij voorstander van een Frexit, wil ze uit de NAVO stappen en de samenwerking met Rusland intensiveren. Macron is juist uitgesproken voorstander van de EU. Hij wil de Europese samenwerking intensiveren, meer geld uitgeven aan defensie en door internationale samenwerking het islamitische fundamentalisme in het Midden-Oosten en Afrika aanpakken.

Voor de toekomst van de EU zijn de Franse verkiezingen dus van groot belang. Maar ook in Duitsland mogen ze eind september naar de stembussen toe. Volgens NRC-correspondent Caroline de Gruyter draait de EU vooral om Frankrijk en Duitsland: "Als de twee groten het niet eens worden, stagneert Europa. Als ze het wél eens worden, volgt de rest bijna altijd." In september zullen dus ook enkele WEurope Reporters naar Duitsland gaan, om die verkiezingen te volgen.

Afrika?

Maar ook voor Afrikaanse landen kan een nieuwe Franse leider veranderingen teweeg brengen. Toen Macron in februari in Algiers zei dat het Franse verleden in Algerije een 'misdaad tegen de menselijkheid' was, kreeg hij veel kritiek over zich heen. Toch nam hij zijn uitspraken niet geheel terug. Verder kwamen buitenlandstandpunten niet veel in het nieuws. Zoals Cécilia Gondard van de PS zei tijdens de WEurope bijeenkomst over de Franse verkiezingen: "No one is talking about politics". De verkiezingen gingen vooral over schandalen, charisma, hologrammen et cetera. Wat de invloed van de nieuwe Franse president wordt op het Afrikaanse continent, zal dus nog moeten blijken.

Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom de verschillende verkiezingen in Europa dit jaar? Volg dan WEurope via www.weurope.nl, Facebook, Twitter en Instagram!

Door: Anne van der Meer

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl