Verkiezingen in Nigeria uitgesteld door strijd met Boko Haram

Op 14 februari zou Nigeria, de grootste economie van Afrika en ook het Afrikaanse land met de meeste inwoners, eigenlijk naar de stembus gaan. Afgelopen weekend is echter bekend geworden dat de presidentsverkiezingen met zes weken zijn uitgesteld. De verkiezingen zouden vanwege veiligheidsredenen op dit moment niet gehouden kunnen worden.

Volgens de Nigeriaanse kiescommissie (INEC) is de situatie in het land momenteel te gevaarlijk om verkiezingen plaats te laten vinden. Het Nigeriaanse leger zou de veiligheid tijdens de stembusgang volgende week namelijk niet kunnen garanderen. De komende zes weken staan voor het leger in het teken van een ‘grote operatie’ tegen de rebellenbeweging Boko Haram. Door de massale inzet van militairen tijdens deze operatie, zou het onmogelijk zijn om de Nigeriaanse bevolking veilig naar de stembus te laten gaan. Tijdens de vorige verkiezingen, in 2011, was er sprake van grootschalige rellen waarbij 800 mensen omkwamen.

Spanning verkiezingsstrijd

Het besluit van de kiescommissie wekte tevredenheid bij zittend Nigeriaans president, Goodluck Jonathan. De beslissing van de kiescommissie roept echter bij velen ook vragen op, niet in de laatste plaats bij de Nigeriaanse burger. Door tegenstanders van de president wordt de beslissing beschouwd als een poging van de president om de verkiezingen in zijn voordeel te beslissen. Met name onder aanhangers van de oppositie worden vraagtekens gezet bij de beslissing. Polls in aanloop naar de verkiezingen wijzen namelijk op een spannende tweestrijd tussen Jonathan en zijn opponent Muhammadu Buhari (APC). Critici beweren dan ook dat  Jonathan op deze manier slechts tijd probeert te winnen om de politieke tweestrijd te kunnen beïnvloeden.

Sinds het einde van het militaire regime in 1999 is Nigeria officieel een democratisch land. De relatief jonge Nigeriaanse democratie functioneert sindsdien echter ronduit problematisch.  Voorgaande verkiezingen werden telkens gewonnen door de regerende People’s Democratic Party  (PDP) en werden bovendien overschaduwd door verschillende vormen van verkiezingsfraude. De aankomende verkiezingen werden door veel Nigerianen  juist beschouwd als een nieuwe kans op een eerlijk democratisch proces. De afgelopen maanden kwamen er vanuit Nigeria veel positieve geluiden en werd dan ook vooral de hoop op eerlijke en vrije verkiezingen uitgesproken. Doordat de belangrijkste oppositiepartijen er namelijk in geslaagd zijn om gezamenlijk een tegenkandidaat voor Jonathan te presenteren, lijken de verkiezingen spannender dan ooit te worden. De verwachting is echter dat het uitstellen van de verkiezingen het vertrouwen in een eerlijk democratisch proces enkel zal schaden.

Daarnaast bestaat de vraag wat precies van de ‘grote actie’ tegen Boko Haram verwacht mag worden. Critici stellen dat het onmogelijk is om in zes weken tijd iets te bewerkstelligen dat in de jaren daarvoor nu juist bij lange na niet gelukt is. De strijd tegen de rebellen sleept zich al jaren voort en lijkt al enige tijd uitzichtloos te zijn geworden.

Teleurgestelde reacties

Vanuit de rest van de wereld is teleurgesteld gereageerd op het nieuws uit Lagos. Met name vanuit het Westen klinken verontruste geluiden. Namens de Verenigde Staten liet John Kerry weten ‘diep teleurgesteld’ te zijn over de gang van zaken in Nigeria. Volgens Kerry is eventuele politieke inmenging in het besluit van INEC daarnaast ‘onaanvaardbaar’.  Ook in andere landen bestaat de vrees  dat het besluit van de kiescommissie alleen om politieke  redenen is genomen. Groot-Brittannië noemt de ontwikkelingen rondom de verkiezingen bijvoorbeeld een ‘reden tot zorg’.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl