Verkiezingscampagne in Roemenië begint vroeg

Naast de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn er in Roemenië dit jaar presidentsverkiezingen. Het is nog niet bekend of de huidige premier inderdaad zijn huidige coalitiepartner wil gaan bestrijden om de functie van president, maar er klinkt al wel wapengekletter.

Europese verkiezingen
Roemenië is een land met weinig buitenlands nieuws. De drie voltijdse nieuwszenders op de televisie – dit land heeft ondanks hoge internetsnelheden een relatief laag internetgebruik – bieden veel uitvergrotingen, herhalingen en meningen over de nieuwtjes van de dag. Na omvangrijke protesten vorig najaar (duizenden mensen gingen de straat op) tegen een omstreden mijnbouwproject en in bredere zin tegen corruptie en slecht bestuur, is de rust in de media niet teruggekeerd.

De EP-verkiezingen zullen minder aandacht krijgen dan de presidentsverkiezingen eind dit jaar. Hoewel de Europese Commissie vaak in het nieuws is in Roemenië – in het kader van de problemen met justitie en grensbewaking – is het Europees Parlement weinig bekend. Afhankelijk van de politieke positie van de spreker wordt de Commissie gezien als welkome stok achter de deur om de regering op het rechte pad te houden, of als een bemoeizuchtige buitenlandse machthebber die ‘ons’ probeert te commanderen.

Mediaspektakels
De afgelopen dagen was het weer raak met een mediaspektakel. Er gebeurde een ongeluk met een medisch vliegtuigje dat een transplantatieorgaan ging ophalen. De officiële hulpdiensten waren niet in staat om het wrak te lokaliseren, maar eenvoudige bergbewoners wel. De twee doden hebben geleid tot het aftreden van de minister van Binnenlandse Zaken. Vermoedelijk is de minister geslachtofferd voor de noodzaak van de sociaaldemocratische premier (en de partijleider van de liberalen, die officieel al kandidaat is voor de presidentsverkiezingen) om daadkracht te laten zien.

Een ander voorbeeld zijn de televisiebeelden van eind januari waarin de premier in een rechtstreeks uitgezonden vergadering van het ‘wintercommando’ (een vergadering van hoge ambtenaren en ministers in geval van veel sneeuw in de winter) de minister van onderwijs een standje gaf omdat hij de scholen twee dagen dicht wilde houden.

Nu een deel van Roemenië volledig is ingesneeuwd komen er verhalen op tv over de sneeuwschuifcontracten die veel kosten maar weinig opleveren, inclusief beelden van andere landen waar tegen lagere kosten de wegen wél sneeuwvrij worden gehouden.

Deze combinatie van missers, reacties voor de bühne en overdreven micromanagement zou een sterke oppositie goed uit kunnen buiten. Maar verreweg de meest krachtige oppositie tegen de regering komt altijd uit Brussel, niet uit eigen land.

Door Johan Bouman

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl