Verslag expertmeeting Europese uitbreiding met Radmila Sekerinska

Woensdagavond 18 september organiseerde de FMS in samenwerking met de Wiardi Beckman Stichting (WBS) een expertmeeting over de Europese uitbreiding, met hoofdspreker Radmila Sekerinska uit Macedonië. Sekerinska is Parlementariër in Macedonië, voorzitter van de parlementaire commissie voor EU integratie, vicevoorzitter van de Sociaal Democratische Unie (SDSM) en voormalig interim-premier van Macedonië.

Politieke situatie
Jan Marinus Wiersma, voormalig Europarlementariër, opende de avond. Vervolgens kreeg Sekerinska het woord en maakte zij gebruik van de gelegenheid om de FMS te bedanken voor het organiseren van deze meeting. Sekerinska liet zien dat Max van der Stoel ook in Macedonië bekendheid geniet: de South Eastern European University in Macedonië is zijn geesteskind en staat bekend als de ‘Stoel-Universiteit’.

Vervolgens sprak zij over de recente geschiedenis van Macedonië, de problematische democratische situatie in haar land en de ontwikkelingen in de Westelijke Balkan. Zo gaf zij aan dat er vooruitgang geboekt is in Macedonië, het is immers van een land in conflict getransformeerd tot kandidaat-lidstaat van de EU. Onderhandelingen zijn echter nog steeds niet gestart vanwege de lopende naamkwestie met Griekenland. Ook heeft Macedonië te kampen met grote interne problemen. Zo ontbreekt het Macedonië aan de noodzakelijke democratische instrumenten (denk aan een functionerende rechtsstaat en eerlijke verkiezingen) en is het slecht gesteld met de persvrijheid. Volgens Sekerinska is het voor oppositiepartijen nagenoeg onmogelijk om berichten in de pers te laten verschijnen, omdat deze volledig gedomineerd wordt door de grootste partij in het land, de VMRO.


radmila sekerinska2Naamkwestie
Tevens sprak Sekerinska uitgebreid over de naamkwestie met Griekenland, die volgens haar het belangrijkste obstakel vormt voor de start van toetredingsonderhandelingen met de EU. “Het Griekse veto zorgt ervoor dat Macedonië niet gemotiveerd raakt om interne hervormingen aan te brengen die noodzakelijk zijn voor toetreding”, aldus Sekerinska.

Na Sekerinska’s introductie kreeg de zaal de mogelijkheid om vragen te stellen. Zo werd er gevraagd wat Macedonië bij kan dragen aan de EU en waarom deze het land zou moeten ondersteunen. De politica antwoordde hierop dat Macedonië zich in de ‘achtertuin’ van de EU-staten bevindt en dat lokale ontwikkelingen altijd invloed zullen hebben op de politieke situatie en de verhoudingen in de regio. Tevens zijn zaken als samenwerking met en ondersteuning van Europese staten de fundamenten waar de Europese Unie op gestoeld is en om die reden zal de EU zich moeten blijven inzetten voor Macedonië, vertelde Sekerinska. Een andere vraag richtte zich op wat sociaaldemocratische partijen in (en buiten) Nederland kunnen doen om haar verwante partij in Macedonië te ondersteunen. Sekerinska is van mening dat een poging ondernomen moet worden om een Europees samenwerkingsverband te starten waarin een beëindiging van de naamskwestie met Griekenland centraal staat. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor onafhankelijke media in het land, aldus de politica.

Ambassadeur Nikola Dimitrov
Tegen het einde van de avond kreeg de Macedonische Ambassadeur in Den Haag, Nikola Dimitrov, het woord. Dimitrov was blij met de komst van de Radmila Sekerinska en de aandacht die er deze avond werd besteed aan de situatie in Macedonië. Hij greep deze kans aan om een aantal positieve ontwikkelingen en zaken, zoals de vredevolle wijze waarop Macedonië haar onafhankelijkheid verkreeg en het tolerante karakter van de bevolking, in Macedonië te belichten.

Er was een goede opkomst, een betrokken en enthousiast publiek en interessante discussiepunten die deze expertmeeting tot een zeer geslaagde avond maakten.

De FMS houdt de situatie in Macedonië dagelijks in de gaten. Op de European Forum website schrijven we regelmatig artikelen over de politieke situatie in het land. Daarnaast is de FMS actief in Macedonië, door het steunen van de zusterpartij de SDSM, middels het organiseren van trainingen. Op deze website verschijnen regelmatig verslagen van trainingen met de zusterpartij.  

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl