Verzoeningsdialogen in Mali

In Mali gaan drie groepen uit het noorden in gesprek met de regering om tot verzoening te komen. Onder druk van de VN hebben ze ingestemd om met de regering de dialoog aan te gaan over de toekomst van het land. In ruil daarvoor willen de drie groepen dat de regering gevangenen vrijlaat en betere omstandigheden creëert voor Malinese vluchtelingen die willen terugkeren naar hun land.

De groepen zijn de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA), de Hoge Raad voor de Eenheid van Azawad (HCUA) en de Arabische Beweging van Azawad (MAA). Azawad is de naam van de onafhankelijke staat die de groepen willen uitroepen in het noordelijke deel van Mali.

Update VN-missie MINUSMA
Vorige week vond er een zelfmoordaanslag plaats op de VN basis in Aguelhoc, noord-Mali. Vier Tsjaadse soldaten kwamen om. Hoofd van de VN-missie Bert Koenders had eerder aangegeven dat de gehele regio in gevaar is als er geen verzoening plaatsvindt tussen het zuiden en het noorden van Mali. Ban Ki-moon, secretaris generaal van de VN, had vorige week al opgeroepen tot een algehele staakt-het-vuren. Zo'n bestand werd vorig jaar al gesloten, maar beide partijen houden zich niet aan die afspraak. Volgens Ban Ki-moon vormt het conflict in Mali steeds meer een bedreiging voor de internationale veiligheid.

Nederland draagt ook bij aan de VN-missie in Mali en heeft een deel van zijn troepen in Gao gestationeerd om inlichtingen te verzamelen. Volgens Koenders zijn de Nederlanders “de ogen en oren van de MINUSMA.” Zondag zijn de Nederlandse militairen begonnen met hun eerste patrouilles waarbij ze het gesprek aangaan met de lokale bevolking.

Gevechten nog niet over
De situatie in Mali is nog erg onrustig en onvoorspelbaar. Op 18 mei gaf Mali’s premier Moussa Mara nog aan dat zijn land “in oorlog was met de Tuareg rebellen.” Een dag voor deze aankondiging raakten regeringstroepen namelijk slaags met de rebellen in Kidal, een stad in het noorden, toen Moussa Mara daar op bezoek was. Volgens het Malinese Ministerie van Defensie vielen hierbij minimaal 36 doden en werden zo’n 30 ambtenaren gegijzeld. Twee dagen laten tekenden de groepen en de regering een wapenstilstand.

Volgens Aart van der Heide, die onlangs deelnam aan ons Politiek Café over de VN-missie in Mali, zijn de ontwikkelingen in Mali zowel op politiek maar vooral op geopolitiek vlak “uiterst zorgelijk.” Hij geeft aan dat na het aftreden van premier Oumar Tatam Ly een maand geleden en het aantreden van de nieuwe premier Moussa Mara – zonder politieke ervaring – de verontrustende gebeurtenissen zich in rap tempo hebben opgevolgd.

Ook in de hoofdstad Bamako in het zuiden is het onrustig. Bij een gevangenisuitbraak op maandag 16 juni zijn twee mensen omgekomen. Van de 23 gedetineerden die uit het pand wisten te ontsnappen zijn er acht weer opgepakt en vastgezet.

Aanwezigheid Europa in Afrikaans conflict
Volgens Van der Heide zou Europa zich eigenlijk “niet meer moeten bemoeien met ongeregeldheden in Afrika.” “De gehele Sahel (de landstreek tussen Senegal in het westen en Eritrea in het oosten van Afrika) is terrein van Jihadisten geworden. Dit probleem zal door de Magreb en Sahellanden zelf opgelost moeten worden.”

Hier denkt Frankrijk anders over. In Mali was Frankrijk eigenlijk van plan haar troepen terug te trekken nu er steeds meer militairen uit andere landen arriveren om deel te nemen aan MINUSMA. Echter heeft zij vorige maand toch besloten om de Franse aanwezigheid in de Sahel regio te behouden om “terrorisme te bestrijden.” De Franse Minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, heeft besloten 1000 soldaten in Mali te houden en 3000 te verplaatsen naar andere delen van de Sahel regio, die daar blijven “zolang nodig is.”

Door Merel Berkelmans

Bronnen: Al Jazeera I, France Diplomatie, Defensiekrant, BBC, Afrika Nieuws, Reuters, Foundation Max van der Stoel, Al Jazeera II

Foto: Twitter Fred van der Kraaij

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl