Voedselzekerheid nu al in gevaar door klimaatverandering

Op 31 maart publiceerde een werkgroep van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een rapport waarin zij klimaatverandering niet als een toekomstige dreiging voor voedsel wegzet, maar als een huidig gevaar. Het klimaat is nu aan het veranderen, wat het moeilijker maakt voor miljoenen mensen om hun families te voeden. Actie om wereldwijde honger tegen te gaan is daarom nu nodig.

Wakker geschud
Oxfam’s directeur voor voedsel en klimaatverandering beleid, Tim Gore, vindt het rapport en haar boodschap duidelijk: de impact van klimaatverandering op voedsel is erger dan tot nu toe gedacht.

Door de veranderingen zal het aanbod van voedsel afnemen, terwijl er meer vraag naar komt. Dit brengt wereldwijde voedselzekerheid in gevaar. In voorgaande rapporten sprak de IPCC ook al over de link tussen klimaatverandering en de kwaliteit van oogsten. Echter sprak zij nu voor het eerst over de verandering in voedselprijzen: extremer weer zorgt voor extremere prijzen. Hierdoor gaat het verhaal "niet alleen meer op voor kleinschalige boeren in arme landen.”

Actie is nu nodig
Door de dreigingen van hoge prijzen en voedselonzekerheden in de hele wereld is actie nu nodig. Zo moet er veel meer worden geïnvesteerd in aanpassingen: het anticiperen van schadelijke effecten van klimaatverandering en het implementeren van beleid dat deze effecten minimaliseert of voorkomt. Dit moet vooral in arme landen gebeuren, aangezien zij weinig hebben bijgedragen aan de crisis maar wel met de gevolgen zitten, aldus Oxfam. De IPPC sprak in haar rapport van een gat tussen de rijke en armere landen om aanpassingen te kunnen maken. Zo ontvangen arme landen hier slechts 2% voor van rijke landen sinds de klimaattop van Kopenhagen, drie jaar geleden.

Doordat de voorspelde gevolgen op wereldwijde schaal plaatsvinden is kans op actie groter. Dit is gunstig voor de Afrikaanse landen, die al langer met voedselproblemen kampen. Naast lange rapporten met abstracte teksten is het ook belangrijk dat er wat op de grond gebeurd. Om dit te bewerkstelligen hebben Afrikaanse onderzoekers een spel bedacht om mensen te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering. Wat onder aanpassing wordt verstaan is namelijk erg abstract, waardoor het lastig is om beleid om te zetten naar de praktijk, aldus Lindsey Jones van het Overzees Ontwikkeling Instituut, één van de spelmakers.

Dit spel is een manier om meer bewustzijn te creëren onder de bevolking. Hun politiek leiders moeten ook aan de slag: volgens Oxfam blijft een regering die haar bevolking niet kan voeden niet lang overeind. Een manier hiervoor is om meer samen te werken. Het feit dat de gehele wereld nu voedselproblemen kan gaan ondervinden door klimaatveranderingen kan een extra push zijn om de samenwerking snel weer op te pakken en te intensiveren.

Door Laura Ritter

Bronnen: Intergovernmental Panel on Climate Change, Oxfam, All Africa

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl