Vrouwentraining in Marokko

Afgelopen weekend (26-28 september) organiseerden wij in samenwerking met de zusterpartij in Marokko, de Unified Socialist Party (PSU), een training voor vrouwen. Vrouwen zijn een belangrijke doelgroep voor en binnen de partij. Daarnaast vinden in 2015 lokale verkiezingen plaats in het land. De PSU hoopt dat veel van de vrouwen die lid zijn van de partij of gelieerd aan, mee zullen doen aan deze verkiezingen. FMS trainers Anne Graumans en Janny de Boer vlogen naar Rabat om een groep vrouwen te trainen.

Een bijdrage van FMS trainer, Anne Graumans

In Marokko is een quotum ingesteld: ten minste 60 van de 395 zetels in het parlement is bestemd voor vrouwen. De United Socialist Party (PSU) die we dit weekend trainen in Khemisset hebben zelfs een vrouwelijke leider: Nabila Mounib. De vrouwen in de training stellen zich voor als ‘militants’ , zij komen uit de jongeren 20 februari-beweging die in 2011 verandering bepleitte: meer democratie, meer persvrijheid, meer gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Bij het inventariseren van de obstakels waar vooral vrouwen tegenaan lopen in de deelname aan het politieke leven, staat de patriarchale samenleving met stip op één.

image 1

De vrouwen in de training zijn zich bewust van de obstakels en willen samenwerken om die te kunnen overwinnen. In verschillende workshops worden reële voorbeelden gepresenteerd. De deelnemers spreken af om elkaar te ondersteunen en ervaringen uit te wisselen. Natuurlijk via een Facebook – groep, want dat gebruikt iedereen. Als we de training op zondagmiddag afsluiten weet iedereen dat het tijd is voor verandering en empowerment van vrouwen in Marokko!

image

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl