Vrouwentraining in Servië

In het weekend van 5-7 juli reisden FMS trainers Souad Haouli en Jamila Aanzi naar Servië af om een training te verzorgen voor Democratic Youth Women (DYW), de jongeren vrouwenorganisatie van de Democratische Partij (DS).

DS is al jarenlang, via de Centre of Modern Skills (CMV), succesvol bezig om de partijkaders te verstrekken en meer jongeren en vrouwen bij de partij te betrekken. Bij deze campagnetraining lag de nadruk op communicatie, spreken in het openbaar en de rol en positie van de jonge vrouwen in de politiek. De kwaliteit en politieke interesse van de 22 deelneemsters viel de FMS trainsters meteen op. Volgens de gebruikelijke FMS methode werden korte theoretische stukjes afgewisseld door interactieve workshops. De deelneemsters kwamen met creatieve en concrete voorstellen om hun vrouwennetwerk, en hun invloed op de jongerenorganisatie en de partij te versterken. Dit was de laatste training, in een reeks van drie, die we dit jaar in samenwerking met de CMV zullen organiseren.  

dyw 2323

Politieke achtergrond
Herboren uit de Servische Radicale Partij (SRS), nam de Servische Progressieve Partij (SNS) met de steun van de Socialisten (SPS) de macht over in 2012. De voormalige vrienden van Milosevic zetten de pro-Europese koers van de vorige regering (onder leiding van de DS) voort. Koers waar de SRS zich jarenlang tegen verzette. Er werden grote successen geboekt: de onderhandelingen met Pristina werden naar een hoger niveau getild en begin 2013 werd een historisch overeenkomst bereikt met bemiddeling en onder druk van de EU. Het noordelijk deel van Kosovo krijgt meer zelfbestuur en de parallelle Servische instituties in het noorden worden afgeschaft. Deze overeenkomst opende voor zowel Servië als Kosovo de weg naar toekomstig EU lidmaatschap. In Juni 2013 werd Servië beloond: de onderhandelingen over toetreding zullen uiterlijk in Januari 2013 van start gaan, mist de overeenkomst met Pristina wordt geïmplementeerd. Het openen van de onderhandelingen is een zeer belangrijke stap voor Servië, een onomkeerbare stap richting politieke en economische stabiliteit in Servië en daarmee in heel Westelijken Balkan.

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl