Vučić grote winnaar vervroegde parlementsverkiezingen

Op 24 april werden in Servië vervroegde parlementsverkiezingen gehouden. Met een ruime meerderheid van 48 procent werd de partij van de regerende premier Aleksandar Vučić de winnar. Met dit resultaat zal de Servische Progressieve Partij (SNS) naar alle waarschijnlijkheid een absolute meerderheid, waarschijnlijk 131 van de 250 zetels, in het parlement hebben. De tabel hieronder toont de resultaten van de andere partijen die de kiesdrempel van 5% gehaald hebben, ten opzichte van het resultaat bij de vorige verkiezingen in 2014.                       

Party

Result 2016

Result 2014

Serbian Progressive Party of PM Vučić (SNS, former Radicals)

48,25 %

48,35 %

Serbian Socialist Party of FM Dačić (SPS, formerly led by Milošević)

11,01 %

13,49 %

Serbian Radical Party (SRS, Šešelj)

  8,05 %

  2,01 %

Democratic Party (DS), sister party led by Bojan Pajtić

  6,04 %

  6,03 %

It’s Enough Movement (Radulović, liberal party)

  5,95 %

  2,09 %

SDS-LDP-LSV (Tadić, Jovanović and Čanak left wing coalition)

  5,03 %

  5,70 %

Dveri (social, religious conservative party)

  5,00 %

  3,58 %

Vroege verkiezingen

Vučić schreef de verkiezingen twee jaar eerder uit dan eigenlijk zou moeten, met de bedoeling om zo zijn mandaat te versterken. Toch hebben deze verkiezingen voor de SNS niet meer kiezers opgeleverd. Vučić zelf wijdt dit aan moeilijke hervormingen die hij heeft moeten invoeren gedurende de afgelopen twee jaar. Doordat de SNS nog steeds een absolute meerderheid heeft, is het de vraag of Vučić nu alleen gaat regeren of dat hij door gaat met de huidige coalitie met de Socialistische Partij (SPS, 11,02 procent). Het lijkt er sterk op dat hij het eerste overweegt omdat de samenwerking met de SPS de afgelopen twee jaar niet altijd even soepel liep.

De SNS noemt zichzelf een pro-Europese partij en volgens Vučić laten de resultaten van de verkiezingen zien dat Servië eensgezind is om zich in te zetten voor een betere toekomst. De pro-Europese houding van de SNS is opmerkelijk, omdat het voorheen een nationalistische partij was.  Vučić was een aanhanger van het idee van een ‘Greater Serbia’, wat voor spanningen in de regio kan gaan zorgen.

Twijfel over eerlijkheid verkiezingen 

Volgens de leiders van de Democratic Party (DS), de Tadić coalitie en de ‘it’s Enough beweging’ zijn de verkiezingen gemanipuleerd. Volgens Bojan Pajtić (DS) werden kiezers geïntimideerd door leden van de SNS die buiten de stembureaus stonden. Volgens de Centrale kiescommissie (RIK) zijn de verkiezingen vrij en eerlijk verlopen en zegt dat de oppositie toegang kan krijgen tot verkiezingsmateriaal zoals tassen, data en (stem)papieren.

De onafhankelijke waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stellen dat het verkiezingsproces minder eerlijk en vrij is geworden in vergelijking tot voorgaande verkiezingen. In de media werd vooral veel aandacht geschonken aan de regerend partijen om druk uit te oefenen voor hen te stemmen. Ook was er geen volledige transparantie in de financiering van de partijcampagnes.

 

Bronnen: OSCE, Reuters1, Reuters2, B92, Balkaninsight1, Balkaninsight2, ABC

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl