Welke koers gaat Georgië varen met een nieuwe kapitein aan boord?

Met 62,1 procent van de stemmen heeft Giorgi Margvelasjvili, kandidaat van de partij Georgische Droom, de Georgische presidentsverkiezingen van 27 oktober met een ruime zege gewonnen. De voormalige minister van Educatie en Wetenschap volgt hiermee de pro-westerse Michael Saakasjvili op, die na tien jaar, ofwel twee termijnen, de presidentiële woning in Tbilisi moet verruilen voor een appartement elders in de hoofdstad. De kandidaat van Saakasjvili’s Verenigde Nationale Beweging, David Bakradze, eindigde met 21,7 procent van de stemmen op de tweede plaats.

Een volwassen democratie?
Volgens internationale waarnemers, waaronder de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE),  zijn de presidentsverkiezingen van Georgië eerlijk en transparant verlopen. ‘Deze eerlijke stembusgang is voor mij een teken dat de Georgische democratie volwassen wordt,’ stelde João Soares, coördinator van de OVSE monitor missie. Maar wordt Georgië wel echt een volwassen democratie? Een jaar geleden kwam de Georgische Droom als winnaar uit de bus bij de parlementsverkiezing en leverde de huidige schatrijke premier Bidzina Ivanisjvili, die overigens zijn aftreden heeft aangekondigd. Momenteel heeft de partij Georgische Droom dus alle macht geconsolideerd. Is dat wel zo democratisch? Echter, door een grondwetswijziging zal de premier veel meer macht krijgen in het land. De (nieuwe) premier wordt aangewezen door het democratisch verkozen parlement, daar is toch geen ondemocratisch vuiltje aan de lucht? Of deze politieke omwenteling zal leiden tot meer democratie - of tot politieke onrust - zal moeten blijken.

Koers op internationale vaarwateren
Naast de binnenlandse koers, is ook de koers op internationale vaarwateren nog onzeker. Met zijn prowesterse beleid heeft Saakasjvili er voor gezorgd dat Georgië kandidaat NAVO lidstaat is geworden. Daarnaast is Georgië in verregaande onderhandelingen met de Europese Unie over het sluiten van een vrijhandelsovereenkomst in Vilnius eind november. Saakasjvili’s koers was echter ook anti-Russisch en hij raakte in 2008 dan ook verzeild in een kort conflict met Rusland waarbij zijn land de terreinen Abchazië en Zuid-Ossetië verloor, wat als een van zijn grootste nederlagen gezien wordt. Met het aantreden van de regering van Ivanisjvili, die een fortuin vergaarde in het chaotische Rusland na de val van de Sovjet-Unie, dachten velen dat hij de banden met Rusland flink zou aanhalen. De premier probeerde weliswaar de opgelopen schade met Rusland te herstellen, maar bleek ook gewoon de Europese koers voort te zetten. Nu alle macht in handen ligt van de Georgische Droomcoalitie is het afwachten of deze koers voortgezet zal worden. Er staat een nieuwe kapitein aan het roer van het Georgische schip, nu is het afwachten welke kant het schip op gaat varen.

Door Joke Hahn - FMS

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl