Wie gaat de toekomst van standaarden in de wereld bepalen?

Het omstreden Transatlantic-Trade Investment Partnership (TTIP) verdrag is niet meer weg te denken uit de media en het politieke debat. Ook Fair Politics organiseerde tijdens de Afrikadag 2015 in het Koninklijk Instituut voor de tropen een interactieve workshop over de gevolgen van het verdrag dat tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) wordt gevormd. Wat zijn de gevolgen voor externe partijen zoals ontwikkelingslanden? Roos van Oss (SOMO) bekritiseerde in haar uitleg het belang van bedrijven dat in het verdrag voorop staat.

Volgens van Oss is het verdrag ‘een laatste kans de oude wereld – waarin de westerse waarden gelden – te beschermen’, en betreft het meer een bilateraal dan een multilateraal verdrag. Opkomende economieën zoals de BRICS-landen en ontwikkelingslanden zitten niet aan tafel en het is de vraag of de externe gevolgen van dit verdrag worden meegewogen

Ondanks dat de onderhandelingen over het handelsverdrag al sinds 2013 van start zijn gegaan, is het publieke debat in Nederland pas vrij recent op gang gekomen. Veel kritiek wordt geuit over ‘de schimmigheid’ van het verdrag – omdat de onderhandelingen allemaal achter gesloten deuren plaatsvinden. Echter spreekt EU Handelscommissaris Cecilia Malmstrom van een van de meest transparante verdragen ooit, licht van Oss toe.

Het protest wordt gedomineerd door kritiek over de ISDS-clausule, een mechanisme dat internationaal recht voorrang geeft op nationale rechtspraak waardoor buitenlandse bedrijven betere bescherming genieten dan andere actoren in de samenleving. De vraag die heerst is waarom ook niet andere actoren zoals NGO’s geen bescherming krijgen. Daarom is het voor van Oss nú tijd om sociale normen in het verdrag te brengen en het onderhandelingsproces inclusiever te maken, waarbij ook aan de belangen van andere (ontwikkelings) landen worden meegenomen. 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl