Workshops en cultuurprogramma Afrikadag in de spotlight!

Het programma van de Afrikadag op 2 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam is inmiddels bekend en met meer dan 30 workshops, debatten, optredens en interviews, valt er veel te kiezen. Daarom zetten we een aantal onderdelen van het programma in de spotlight. Bekijk het volledige programma op www.afrikadag.nl en boek meteen je tickets. Steeds meer workshops raken nu al vol, dus wacht er niet mee!

In het kader van het thema “Let’s Work” zullen Oxfam Novib, Cordaid en NCDO inzoomen op verschillende aspecten van commerciële investeringen in Afrika. Wat leveren buitenlandse investeringen op voor de lokale Afrikaanse economie, arbeiders en kwestbare groepen daarbinnen, zoals vrouwelijke werkers?  Cordaid zoomt daarop in in hun workshop “Women farmers in Sierra Leone”. Hoe kunnen bedrijven, overheden en consumenten samenwerken om eerlijke producten samen te werken? Aan de hand van de casestudy Fairphone zal NDCO dit vraagstuk onderzoeken. Oxfam Novib organiseert een workshop die de samenwerking tussen NGO’s en commerciële bedrijven analyseert; waar liggen de gedeelde belangen, is er een toegevoegde waarde, en is er sprake van een win-win situatie?

 

Debat met o.a. Siep Hiemstra, Heineken Intl: Wat leveren Nederlandse investeringen Afrika zelf op?

Afrika journalist Kees Broere modereert het debat “Wat verdient Afrika” waarin Siep Hiemstra (President  Africa and Middle East Heineken), Robert Dijksterhuis (directie Sub Sahara Afrika, Ministerie van Buitenlandse zaken), Peter van Poortvliet (Director Entrepreneurship Cordaid), Bob van der Bijl (Managing Director Netherlands-African Business Council) en Europarlementariër Thijs Berman met elkaar in discussie gaan over de groeiende verantwoordelijkheid die bedrijven krijgen  van de Nederlandse overheid om niet alleen winst te maken door te investeren in Afrika, maar ook  bij te dragen aan maatschappelijke ontwikkeling en werkgelegenheid. Wat gebeurt er wanneer bedrijven de ambassadeurs worden van het Nederlands OS beleid? 

 

Kleine Zaal: cultuurprogramma en gesprek met vluchteling-activisten van de voormalige Vluchtkerk

In de Kleine Zaal vindt het cultuurprogramma plaats met een screening van de film “La Danse de Jupiter” aangeboden door het Africa in the Picture Film Festival. Maar er is ook live muziek van Senegalese zanger en gitarist Omar Ka en zijn band en een modeshow met ontwerpen van jonge Afrikaans-Nederlandse designers tijdens het onderdeel “Music &Fashion” aan het einde van de middag. 

Er is ook ruimte voor politiek in de Kleine Zaal met een gesprek over één van de meest urgente politieke actualiteiten van het afgelopen jaar, het Nederlandse asielbeleid. Dit treft veel Afrikaanse asielzoekers. Met de vluchteling-activisten van de voormalige VluchtKerk/Vluchtflat en PvdA lid Sander Terphuis hebben we het hierover. Waar vechten de vluchteling-activisten voor? Hoe is het publieke debat over asielbeleid veranderd sinds de petitie tegen strafbaarheidstelling van illegaliteit die Terphuis heeft geinitieerd? Kom erachter in de tweede ronde in de Kleine Zaal!

 

Interview met Lieve Joris over haar nieuwe boek "Op de  vleugels van de draak"

 

In het Soeterijn Café vlak naast de Kleine Zaal kun je niet alleen genieten van een heerlijke lunch met gerechten uit verschillende Afrikaanse keukens, ook kun je er terecht voor een interview met  Lieve Joris, internationaal bekend als schrijver van non-fictie over de Arabische wereld, Oost Europa en Afrika. Haar onlangs uitgebrachtte boek ‘op de vleugels van de draak’ gaat in op de relatie tussen Afrika en China. In dit boek“duikt ze onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen”.

 

Knallende afterparty in Hotel Arena!

Ook ’s avonds valt er genoeg te beleven, want na het succes van vorig jaar organiseert FMS de tweede editie van de Afrikadag afterparty; ‘Africa at Night’. Dit jaar vindt de afterparty plaats in Hotel Arena, en is er een line-up waar je U tegen zegt. Omar Ka treedt op met zijn band, we hebben de laatste Ghanese en Nigeriaanse R&B en hip hop beats voor je, en DJ’s MG en  L’Afrique Som Systeme zullen ervoor zorgen dat er geen seconde wordt stil gestaan!

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl