Zo goed als officieel; Keita nieuwe president van Mali

Voormalig minister van Financiën Soumaila Cissé tweette laat gisteravond dat hij vertrok van het huis van Ibrahim Boubacar Keita, “ toekomstig president van Mali, om hem te feliciteren met zijn overwinning. God zegene Mali.” Hoewel de officiële resultaten nog niet binnen zijn, is het duidelijk dat Keita de tweede ronde van de presidentiële verkiezingen heeft gewonnen.

In de eerste ronde had Keita 39.79% van de stemmen terwijl Cissé 19.7% kreeg. De tweede ronde werd gehouden, omdat Keita geen absolute meerderheid van de stemmen had verkregen. De polls en rapporten voorspelden het echter al; Ibrahim Boubacar Keita zal Mali’s nieuwe president worden.

Cissé’s kortstondige bewering dat er in de eerste ronde gefraudeerd was, werd door het constitutionele hof van Mali gauw afgewezen, ondersteund door nationale en internationale waarnemers die erg tevreden waren met het verkiezings proces. De tweede ronde verliep, evenals de eerste, opvallend rustig. Cissé’s beslissing om zich terug te trekken, de vredige verkiezingen tot een vervroegd eind te brengen en een post-verkiezings conflict te voorkomen wordt overal in Mali goed ontvangen volgens reporters, die een positieve sfeer omschrijven.

Maar het blijft niet bij feestelijkheid; de vorige verkiezingen werden belemmerd door een militaire coup in maart 2012, waarna een zeer turbulente en instabiele 18 maanden volgden. De Malinese bevolking verwacht veel van president Keita, die tijdens zijn campagne grote beloftes van vrede en veiligheid maakte, en ook wel “kankelentigi” - de man die meent wat hij zegt – genoemd wordt. Als premier in de jaren ‘90 stapte hij op nadat vele leiders gefaald hadden, en hielp hij het falende regime van toenmalige president Alpha Oumar Konaré tijdelijk te redden. Hij heeft een indrukwekkende reputatie om waar te maken. Er staat de nieuwe president een zware taak te wachten, waaronder het tegengaan van de diepgewortelde corruptie, de hervorming van het leger, maar vooral de verzoening tussen het zuiden en het politiek zeer instabiele noorden, en het bereiken van blijvende vrede met de Tuareg separatisten.  

Cissé wenst Keita succes met de “enorme uitdaging” die hem te wachten staat.

Sources: Africa is A CountryAl Jazeera (1), Al Jazeera (2), BBC

Photograph: Thomas Martinez/AP

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl