Zomerschool in Macedonië

Van 6 tot 9 juli organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met Progres Institute for Social Democracy en de Friedrich Ebert Stiftinug (FES) een zomerkamp voor 96 jongeren van de Sociaal Democratische Unie van Macedonië (SDSM). FMS trainers Kido Koenig, Gritta Nottelman, Thijs ‘t Hart, Anna van Winden, Ahmed Saijd en Kirsten van den Hul reisden naar het mooie Ohrid af (in 2001 werd mede dankzij de aanbevelingen van Max van der Stoel het Ohrid akkoord getekend tussen de Macedonische regering en de Albanese rebellen dat een bloedvergieten voorkwam) om het deel van de zomerkamp dat over campagnevoeren gaat op zich te nemen. Het andere deel, over leiderschap en sociaaldemocratisch beleid, werd verzorgd door de trainers van de Progres Institute, denktank en opleidingsinstituut van de SDSM.  

Na de opening en het welkomstwoord leerden de deelnemers elkaar kennen door middel van speeddaten. Vervolgens werden ze opgedeeld in drie groepen waarbij elk groep begeleid werd door twee FMS trainers. Korte theoretische stukjes over strategie, centrale boodschap en het communiceren van de boodschap werden afgewisseld door vele workshops. Zo toonden de deelnemers veel creativiteit toen ze werd gevraagd om in groepjes een clip te maken waarin ze hun politieke boodschap verkondigden. De centrale presentatie hiervan zorgde voor veel applaus en hilariteit. Al met al was het wederom een zeer geslaagde zomerkamp!

summer camp 7

Politieke achtergrond
Naast de externe (naamsgeschil met Griekenland) zijn er grote interne problemen die de politieke stabiliteit en economische ontwikkeling van Macedonië ondermijnen. Het politieke en maatschappelijke debat is sterk gepolariseerd. De leiderschapswissel bij de SDSM (Zoran Zaev is gekozen als nieuwe leider) zou de verhoudingen tussen de oppositie en de regering kunnen verbeteren, die in December 2012 de dieptepunt bereikte nadat de SDSM parlementariërs met geweld waren verwijderd bij een stemming over de begroting. 

summer camp 23

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl