Zomerschool in Macedonië

Van 2 tot 5 juli organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met Progres Institute for Social Democracy een zomerkamp voor 80 jongeren van de Sociaal Democratische Unie van Macedonië (SDSM). FMS trainers Anne Gruamans, Kaj Leers, Ingrid van Breda, Kim de Jong en Thijs ‘t Hart reisden naar het mooie Ohrid af (in 2001 werd mede dankzij de aanbevelingen van Max van der Stoel het Ohrid Akkoord getekend tussen de Macedonische regering en de Albanese rebellen dat een bloedvergieten voorkwam) om het deel van de zomerkamp dat over campagnevoeren gaat op zich te nemen. Het andere deel, over de politieke situatie in het land, regionale samenwerking, mensenrechten, rechtstaat en sociaaldemocratisch beleid, werd verzorgd door de trainers van de Progres Institute, denktank en opleidingsinstituut van de SDSM.  

Na de opening en het welkomstwoord leerden de deelnemers elkaar beter kennen: elk deelnemer schreef drie dingen over zichzelf op waarvan één niet klopte. De meeste onwaarschijnlijke dingen bleken uiteraard wel te kloppen. Het ijs was gebroken. Vervolgens werden ze opgedeeld in drie groepen. Korte theoretische stukjes over strategie, centrale boodschap en het communiceren van de boodschap werden afgewisseld door vele workshops. Zo toonden de deelnemers veel creativiteit toen ze werd gevraagd om in groepjes een video te maken waarin ze hun politieke boodschap verkondigden. De deelnemers waren zeer betrokken bij de politieke ontwikkelingen in het land en gemotiveerd om verandering teweeg te brengen.

Politieke achtergrond

Naast de externe (naamsgeschil met Griekenland) zijn er grote interne problemen die de politieke stabiliteit en economische ontwikkeling van Macedonië ondermijnen. Het politieke en maatschappelijke debat is sterk gepolariseerd, de media en rechtstaat staan onder druk en de regering vertoont steeds meer dictatoriale trekken. De huidige crisis raakte in een stroomversnelling nadat de sociaaldemocratische oppositie tientallen audiobanden ging publiceren die de corruptie en oppressie van de regering blootlegden. Grote straatprotesten die het aftreden van premier Gruevski eisten waren het resultaat. Daarnaast heeft stilstaand in het EU-toetredingsprocess de politieke crisis verdiept en de etnische spanningen vergroot. De Europese Unie heeft bemiddeld tussen de regering en oppositie. Er is afgesproken dat er vervroegde verkiezingen komen in april 2016. Het is echter onduidelijk wat er in de tussentijd gaat gebeuren en wat er zal gebeuren mocht de regerende partij de verkiezingen winnen. Dit is niet uit te sluiten omdat ze veel meer middelen hebben, een reputatie van beïnvloeden van de verkiezingen, controle over de media en omdat veel mensen afhankelijk zijn van een baan bij de overheid. Een overwinning van Gruevski zou tot een straatrevolutie kunnen leiden en de etnische spanningen verder vergroten.   

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl