Zuid-Afrika blog

EVS collega Sita Djelantik gaat in mei naar Zuid-Afrika om de journalistiek te bedrijven. Ze houdt een verslag bij op onze site.

Ik ga naar Zuid-Afrika! Dit roep ik al weken tegen vrienden, kennissen en iedereen die ik ken die iets met Zuid-Afrika van doen heeft. “Doe je wel voorzichtig” is vaak de reactie. Nog nooit heb ik zoveel ‘advies’ gekregen voor een reis. Ik merk dat ik nu al de dreiging van een beroving voel. Slotjes zijn ingeslagen, verzekeringen afgesloten. Wat zegt dit over mijn beeld van het land? Is dit gewoon een logische reactie van een materialistische burger uit een oververzekerde maatschappij, waarin elk risico wordt ingecalculeerd en daar een prijskaartje aan wordt opgehangen?

10 mei vertrek ik als beginnend journalist naar Kaapstad en omstreken met het journalistiek trainingsprogramma van LokaalMondiaal om mediaproducties te maken over mensenrechten. Ik ben benieuwd naar de kwesties die in Zuid-Afrika, bijna 20 jaar na afschaffing van de apartheid, op straat spelen. Op welke partij stemt de taxichauffeur en waarom? Profiteren kleurlingen ook van het Black Empowerment Program van regeringspartij African National Congress (ANC)? Waar deze partij onder Mandela ontzettend populair was, is de populariteit de afgelopen jaren afgenomen in Zuid-Afrika.

Dat Zuid-Afrika een enorme economische groei heeft doorgemaakt is algemeen bekend. Maar niet iedereen profiteert daarvan. Al jaren staan bekende problemen op de politieke agenda: hoge criminaliteit, grote ongelijkheid, armoede in de townships, werkloosheid en de het grote aantal mensen met HIV/Aids. Ik wil weten welke maatschappelijke kwesties nog meer spelen in Zuid-Afrika en wat Zuid-Afrikanen daar zelf van vinden. Ik ga onder andere praten met een druivenplukker, zal kijken of de inwoners van Kaapstad hun mensenrechten kennen en op zoek gaan naar kebabzaken in de moslimwijk van Kaapstad. (En ja, ik zal voorzichtig zijn). Ik hou je op de hoogte!

Tekst: Sita Djelantik

Deze productie is gemaakt in het kader van het journalistieke trainingsprogramma van LokaalMondiaal: Beyond Your World.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl