Nieuws

Meer dan ontwikkelingssamenwerking alleen: het Grote Coherentiedebat

Op 18 januari vond, in Nieuwspoort, het Grote Coherentiedebat plaats. Dit debat werd mede georganiseerd door Building Change – het samenwerkingsverband bestaande uit de FMS, Partos en Woord & Daad. Het was een groot succes, de zaal puilde letterlijk uit van de geïnteresseerden. Onder leiding van onze directeur Kido en tafeldame Danielle Hirsch (Both Ends), gingen topambtenaren van Buitenlandse Zaken (Kitty van der Heijden), Economische Zaken en Klimaat (Niels Redeker) en Financiën (Christiaan Rebergen) én Tweede Kamerleden Jan Klink (VVD), Eva Akerboom (PvdD), Agnes Mulder (CDA) en Joris Thijssen (PvdA) in verschillende panels met elkaar in gesprek over Beleidscoherentie voor Ontwikkeling.– Dit pleidooi voor eerlijk Nederlands beleid is het thema waar Building Change en de FMS zich al jaren hard voor maken.

Egypte gaat gebukt onder torenhoge inflatie

Het sociale contract tussen Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Egyptenaren staat op losse schroeven. Egypte kent een lange geschiedenis van het inruilen van politieke vrijheden voor sociaaleconomische baten. Nu de Egyptische economie zich in een diep dal bevindt, is het de vraag of Egyptenaren blijven geloven in de rechtvaardigingen van al-Sisi.

De FMS blikt terug op 2022

Het team van de FMS blikt terug op een bewogen jaar. Onze medewerkers, partners, en vrijwilligers hebben hard gewerkt en gelukkig ook veel kunnen bereiken. We hebben een aantal van de hoogtepunten voor u op een rij gezet.

Het grote Arjen Berkvens afscheidsinterview

Na ruim 20 jaar verruilt Arjen Berkvens zijn positie als directeur van de FMS voor een positie als coördinerend vertrouwenspersoon aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schoof nog eenmaal aan tafel bij Mathieu en Sofie voor een afscheidsinterview over zijn werk en ervaringen bij de FMS.

EU-mijlpalen in Bosnië en Kosovo onderstrepen belang van Europees engagement

Na een lange periode van limbo bracht de oorlog in Oekraïne een ommekeer in de Europese inspanningen om de Westelijke Balkan in de EU te integreren. Bosnië en Herzegovina is het volgende land dat een stap zet in de richting van EU-lidmaatschap. Tegelijkertijd probeert ook Kosovo een dergelijke stap te zetten, zij het niet zonder slag of stoot. Hoewel dit grote successen lijken, is het noodzakelijk kritisch te blijven. De EU en het toetredingsproces blijven een verhaal met vele wendingen, waarbij de eindstreep voortdurend wordt verlegd.

Protesten in Iran duren voort ondanks hardhandige repressie en halfslachtige beloftes

De afgelopen twaalf weken gingen Iraniërs massaal de straat op om te demonstreren. De directe aanleiding was de dood van de 22-jarige Masha Amini, die voorafgaand aan haar overlijden werd gearresteerd door de zogenaamde zedenpolitie vanwege het niet dragen van “ingetogen kleding”. De protesten duren voort, ondanks het verharde optreden van de autoriteiten en halfslachtige beloftes van het regime.

Zet Nederland straks echt grote stappen richting eerlijk beleid?

Nederland investeert al jaren in ontwikkelingslanden door middel van ontwikkelingssamenwerking, maar hierbij is sprake van dweilen met de kraan open. Nederland maakt namelijk regelmatig beleidskeuzes die situaties en problemen in deze landen verergeren of zelfs veroorzaken. Zo stelt het Nederlandse belastingbeleid multinationals in staat om het betalen van belastingen in ontwikkelingslanden te verminderen, of zelfs helemaal te ontwijken. Hierdoor lopen ontwikkelingslanden meer geld mis dan dat ze ontvangen via ontwikkelingssamenwerking en is er dus sprake van incoherent beleid. Ook qua klimaatbeleid maakt Nederland incoherente keuzes: zo subsidieert Nederland nog steeds investeringen in fossiele industrie, terwijl investeringen in groene energie achterblijven.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl