Nieuws

Training voor Trainers in Marokko

Afgelopen weekend (27-29 september) organiseerde de FMS in samenwerking met de lokale partner in Marokko, de Unified Socialist Party (PSU), een Training of Trainers (ToT) voor PSU leden. De FMS werkt al een aantal jaren samen met de FMS en organiseert regelmatig trainingen voor de partij op het gebied van campagne voeren, nieuwe media en vrouwen trainingen. Nu kwam de partij met de vraag of de FMS een ToT kon verzorgen voor PSU leden.

Training voor Wit Russische jongeren

Afgelopen weekend organiseerde de FMS een training voor een oppositie sociaaldemocratische jongerenorganisatie over sociaaldemocratie. De training vond plaats buiten Belarus, omdat het binnen het land niet veilig zou zijn voor de deelnemers om mee te doen aan dergelijke activiteiten.

Afrikadag 2013: 'Let's work'

Op 2 november is het zover; de Afrikadag 2013 vindt plaats! Er is weer genoeg te doen en te zien. Met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) hebben we voor een absolute en historische toplocatie gekozen. Deelnemers aan de Afrikadag mogen gratis een bezoek brengen aan het Tropenmuseum en na afloop vindt in Hotel Arena een spetterende afterparty plaats.

Macedonië's dubbele patstelling

In Macedonië wordt het eerder winter dan in de rest van Europa. Macedonië’s ontwikkeling is bevroren en haar situatie ondergesneeuwd. Toch hadden we onze ogen eind vorig jaar op 24 december 2012 langer moeten richten op dit kleine land in de Balkan, dat al meer dan 20 jaar probeert bij ons te horen.

Kabinet pakt internationale belastingontwijking aan

Bedrijven kunnen op grote schaal via Nederland belastingbetaling ontwijken, wat grote gevolgen heeft voor de belastinginkomsten van ontwikkelingslanden. Het kabinet komt nu met concrete maatregelen om dit aan te pakken. Dit schreef zij in een brief aan de Tweede Kamer van vrijdag 20 september, waarin het kabinet reactie gaf op verschillende rapporten over de rol van Nederland bij belastingontwijking en de gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden.

Roemenië: de 'civil society' gaat de straat op

De afgelopen weken is er iedere dag gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding vormen plannen voor een mijnbouwexploitatie met cyaan, dat in 2000 bij de Noord-Roemeense stad Baia Mare al tot een grote milieuramp heeft geleid. De plannen voor een goudmijn bij de plaats Roșia Montana zijn al meer dan 10 jaar oud. Achter de protesten wordt dan ook algemeen een bredere onvrede vermoed.

Banningprijs 2014

Europa biedt veiligheid, zekerheid, solidariteit en economische kracht. Of juist het tegendeel: de democratie en Nederlandse cultuur verdwijnen in een machtsspel waarin we allen de verliezers zijn. Kun je jouw persoonlijke en maatschappelijke idealen verbinden met Europa? Of juist helemaal niet? Wat betekent jouw stellingname voor de Nederlandse politiek, voor de vormgeving van de EU, voor de Europese munt?

Schrijf vóór 23 december 2013 naar aanleiding van het bovenstaande een compact en prikkelend essay. Werk toe naar een uitgesproken standpunt dat je onderbouwt met stevige feiten, deugdelijke argumenten en levendige voorbeelden. Stijl, originaliteit en kwaliteit van de argumentatie wegen mee in de beoordeling van de inzendingen.

Een verkenning van de grote omloopsnelheid onder Bulgaarse ministers

'Was u ook al eens minister?' Deze vraag dringt zich op als wordt gekeken naar het verloop van de Bulgaarse regeringen na de val van het communisme. Waar dit land sinds 1990 slechts vier - door het volk gekozen - presidenten heeft gehad, zijn er daar tegenover niet minder dan 13 premiers en circa 200 ministers geweest, van allerlei politieke kleur. In dit stuk een korte verkenning van de recente grote omloopsnelheid onder de Bulgaarse ministers.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl