Nieuws

Gagauzia votes for Russian-led Customs Union

Yesterday 4 January, former Georgian ambassador to the EU, Salome Samadashvili, urged the EU to keep a watchful eye on Moldova’s Gagauzia region and Russian interference there. In a referendum in Gagauzia on 2 February, a majority of 98.4 percent opted for integration with the Russian-led Customs Union. In a separate question, 97.2 percent of the voters were against closer EU integration. In addition, 98,9 percent supported Gagauzia’s right to declare independence, should Moldova lose ore surrender its own independence. Over 70 percent of the electorate came out to vote.

Libya: towards a new constitution

Libya will elect an assembly on February 20 to draft a constitution intended to advance transition to democracy. The assembly will also attempt to break with the difficulties and political instability the country faces after the overthrow of Gaddafi more than two years ago

Minister Ploumen tekent akkoord met ILO voor beter werk

Tijdens het World Economic Forum in Davos heeft minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een overeenkomst met de ILO getekend voor beter werk. Want: “Fatsoenlijk werk is armoedebestrijding,” aldus de minister. Nederland gaat hiermee het Better Work Programma van de ILO ondersteunen. Dit programma zet zich in om misstanden in onder andere de textielsector in landen als Bangladesh aan te pakken.

Former President of Serbia leaves Democratic Party

Former President of Serbia Boris Tadic announced on January 30 that he will resign as honorary president of the Democratic Party (DS) and that he will leave the party entirely, which is currently part of the opposition. Tadic said he decided to leave because of disagreements with the direction in which the Democrats were heading under the new leadership. "I decided to leave the party and resign as honorary president, because people who gave the DS a label as a corrupt and scandal-stained party are now coming back to the political bloc around the DS," Tadic said, referring to the Democrats’ potential coalition with the New Party (Nova Stranka) led by Zoran Zivkovic, a former member of the DS.

Anti-homowetten in Afrika en de rol van het Westen

Half januari besloot de Nigeriaanse President Goodluck Jonathan om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen. Degene die de wet overtreden zouden tot 14 jaar cel kunnen krijgen. Een paar weken daarvoor werden de anti-homowetten in Oeganda verzwaard: het parlement nam wetten aan die een levenslange gevangenisstraf stellen voor ‘homoseksuele handelingen’. In eerste instantie werd er nog gelobbyd voor de doodstraf, waardoor de wet spottend de ‘Kill the Gays’-wet werd genoemd. Amnesty International gaf in juni 2013 al aan dat het anti-homogeweld in Afrika op een "gevaarlijk niveau" beland is. In 38 landen in Afrika zijn er wetten tegen homofilie, en het lijken er alleen maar meer te worden: naast Nigeria en Oeganda zijn ook Burundi, Tanzania, en Kameroen wetten aan het opstellen.

Sotsji: Hete winterspelen voor een zware prijs

De keuze van het IOC, om een van de weinige subtropische badplaatsen die Rusland rijk is, te kiezen voor de Olympische winterspelen, is op z’n minst vreemd te noemen. Poetin heeft ongelimiteerd geld beschikbaar gesteld. Maar welke prijs betaalt men voor deze Olympische Spelen als het gaat om de kernwaarden van Spelen zelf: de menselijke waardigheid, mensenrechten en natuur?

25% vrouwen in het parlement

De verkiezingen in Irak zijn gepland voor 30 april 2014. Het opnieuw oplaaiende geweld in de Anbar provincie is een risico en zou tot uitstel kunnen leiden, maar vooralsnog gaat iedereen ervan uit dat het doorgaat. De huidige premier al-Maliki van de Dawa partij is na acht jaar toe aan zijn laatste termijn. Al-Maliki heeft er alles aan gedaan om ook een derde termijn mogelijk te maken, maar de grondwet is helder: 8 jaar is het maximaal aantal jaren en ook zijn eigen partij wil geen uitzondering maken. Ik was door de Foundation Max van der Stoel gevraagd om trainers op te leiden.

Is Turkije klaar voor de EU?

De combinatie Turkije en de Europese Unie is een moeilijke en dat is het eigenlijk ook altijd geweest. Waren de Europeanen reeds bang voor het Ottomaanse gevaar dat al in 1529 voor de poorten van Wenen lag en in 1683 de stad zelfs geruime tijd belegerde, ook nu is de verhouding nog steeds niet zoals gehoopt. Het frappante is dat Turkije al in 1952 lid van de NAVO werd, traditioneel gezien als het opstapje naar lidmaatschap van de Europese familie. Erg vreemd was dat lidmaatschap van de NAVO overigens niet: de organisatie wilde Turkije maar wat graag binnen de club halen om zodoende de Sovjetdreiging het hoofd te kunnen bieden. De strategische ligging van Turkije, de historische haat tussen de Turken en Russen, maar ook puur het feit dat er weer een groot land aan ‘onze’ westerse kant kwam te staan, waren voldoende redenen om Turkije zonder al te veel problemen toe te laten tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl