Nieuws

3 vragen aan... Olena Lukaniuk, directrice Institute for Democracy and Social Progress (IDSP)

De afgelopen week zijn de protesten in Oekraïne steeds prominenter op het Nederlandse nieuws gaan figureren. De protesten die begonnen met tien duizenden zijn uiteindelijk geëscaleerd tot honderden duizenden mensen die nu non-stop protesteren in de straten van Kiev en andere Oekraïnse steden. Wat begon als een pro-Europa protest – en tegen de keus van de regering om een associatieverdrag met de EU op het laatste moment toch niet te tekenen - lijkt uitgegroeid tot iets veel groters. We vroegen onze partner in Oekraïne, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) om commentaar. Directrice van IDSP, Olena Lukaniuk, geeft antwoord.

Veel vragen bij begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de naam ervan een andere verwachting schept, ging het debat niet zozeer over de cijfers. De Kamerleden keken vooral naar het beleid en de visie van de minister en vroegen haar om een aantal punten te heroverwegen.

‘Strafkolonie van Pussy Riot is voortzetting Goelag’

Interview met Arseny Roginski, directeur Russische mensenrechtenorganisatie Memorial

‘De vervolging van de Greenpeace-activisten is typisch voor het huidige Russische rechtssysteem: er worden veel te hoge straffen opgelegd voor een relatief klein vergrijp. Ik ben het niet altijd eens met de methoden van Greenpeace, maar ik onderschrijf hun ideeën. Een boete had ik kunnen begrijpen, maar deze straf druist in tegen iedere vorm van rechtvaardigheid, net zoals de straffen voor Pussy Riot en andere demonstranten.’

De Praagse en Arabische lente: het verschil

Oost-Europa is met succes gedemocratiseerd. Bijna alle landen van het voormalige Oostblok zijn nu een democratie en de meeste zijn inmiddels toegetreden tot de EU. De resterende landen minus Rusland, Oekraïne en Wit Rusland zullen ongetwijfeld nog volgen. In de Arabische wereld leek zich ook een democratiseringsgolf voor te doen maar daar is de vooruitgang in democratische richting minimaal en lijkt grotendeels te worden teruggedraaid. Wat maakt het verschil?

Azerbeidzjan doet het op zijn manier

Azerbeidzjan committeert zich noch voor nauwe aansluiting bij de EU, noch bij Rusland. Hiermee zet het een traditie voort van meer dan 100 jaar zoals beschreven in de roman Ali en Nino waar de jongens van het Keizerlijk Russisch Humanistisch Gymnasium in Bakoe niet weten of hun land bij Europa of bij Azië hoort. Andere tradities uit die tijd – die van een openlijk autoritair bestuur, die van geringe persvrijheid en die van corruptie – zijn in de jaren ‘70 van het Sovjetregime versterkt. Daarom was het ook uitgesloten dat het land in Vilnius associatie met de EU zou krijgen als Georgië.

Serbia: training for SDU Women Network

Between the 22nd and 24th of November Foundation Max van der Stoel (FMS) in cooperation with Social Democratic Union (SDU) organized a seminar for the SDU Women Network. FMS trainers Janny de Boer and Gritta Nottelman travelled to Kovačica (Serbia) to conduct the seminar.

Sfeerverslag Afrikadag 2013

Om half tien ’s ochtends op een wat druilerige zaterdag stroomde het Koninklijk Instituut voor de Tropen vol met bezoekers, die massaal naar de Grote zaal gingen om de openingsspeeches bij te wonen van stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen en Keniaanse hoofdgaste Carol Kariuki. In de Q&A sessie die volgde met Ploumen en Kariuki werden er veel vragen gesteld met betrekking tot Kenia en de ICC, maar ook werden er kritische vragen gesteld aan Ploumen over de combinatie van ontwikkeling en handel. Ondertussen vond in de Kleine Zaal de Africaday Talkshow plaats, onder andere over de erfenis van slavernij in Nederland, en hoe te bloggen over Afrika.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl