Nieuws

Europa en idealisme

De Europese verkiezingen komen er aan. Volgend jaar mei is het zover. Voor politieke partijen is de grootste uitdaging om de eigen achterban naar de stembus te krijgen. De opkomst is historisch gezien een probleem en mensen zijn weinig gemotiveerd om te gaan stemmen. Hoe gaan de partijen proberen om hun eigen achterban te motiveren?

Het Macedonische conflict - Een vergeten oorlog op de Balkan

Tijdens de Kosovo-crisis in 1999 was er veel interesse voor de Balkan in de media. Er werd vooral geschreven over de haat en nijd tussen Albanezen en Serviërs. Over Macedonië ging het toen nog niet en dat was toch wel enigszins vreemd, daar etnografische kaarten ons leerden dat in Macedonië ook Albanezen en Slaven gezamenlijk in één land woonden. Waarom kwam het in Macedonië niet eveneens tot onrust, net als op de rest van de Balkan het geval was geweest?

Welke koers gaat Georgië varen met een nieuwe kapitein aan boord?

Met 62,1 procent van de stemmen heeft Giorgi Margvelasjvili, kandidaat van de partij Georgische Droom, de Georgische presidentsverkiezingen van 27 oktober met een ruime zege gewonnen. De voormalige minister van Educatie en Wetenschap volgt hiermee de pro-westerse Michael Saakasjvili op, die na tien jaar, ofwel twee termijnen, de presidentiële woning in Tbilisi moet verruilen voor een appartement elders in de hoofdstad. De kandidaat van Saakasjvili’s Verenigde Nationale Beweging, David Bakradze, eindigde met 21,7 procent van de stemmen op de tweede plaats.

November 12th: Conference on PCD: Making political choices!

On Tuesday the 12th of November, the European Network of Political Foundation (ENoP) organises a conference in Brussels about Policy Coherence for Development (PCD).

This conference will have the aim to broaden the discussion about PCD to several stakeholders, and besides institutional mechanisms for PCD also highlight the political will that is necessary to create PCD when it comes to making decisions that will effect developing countries.

Georgian Dream’s Giorgi Margvelashvili wins presidential election

With 90 percent of the ballots counted, the results of the October 27 presidential election give an outright victory to Georgian Dream’s (GD) candidate Giorgi Margvelashvili with over 62 percent of the votes. These results, if confirmed, mean that there will not be a second election round, as predicted by Prime Minister Bidzina Ivanishvili (GD), who announced he would resign after the presidential election. The election result also means consolidation of Georgian Dream’s power, since the party is now in charge of both the presidency and the government for the first time. The official voter turnout was 46.6 percent, which is lower than during last year’s parliamentary elections (61.3 percent).

Africaday Talkshow

Kom naar de Africaday Talkshow op de Afrikadag voor een gesprek met bloggers uit de Afrikaanse diaspora over nieuwe media en representatie van Afrika, een interview met de Keniaanse filmmaker Ramadhan Khamis, en een item over de sporen van het Nederlandse slavernijverleden met de presentatoren van het NTR programma 'De Slavernij Voorbij?'.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl