Nieuws

Waarom wordt er niet over de historische bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking gesproken?

Tijdens de behandeling van de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ging het, hoewel de naam ervan andere verwachtingen schept, niet zozeer over de cijfers. De Kamerleden keken vooral naar het beleid en de visie van de minister en vroegen haar om een aantal punten te heroverwegen. Dit deden ze door middel van veel vragen, 23 moties en 6 amendementen.

3 vragen aan... Roelof van Laar, Tweede Kamerlid PvdA

Sinds afgelopen zomer zit Roelof van Laar in de Tweede Kamer voor de PvdA, als woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking en Koninkrijksrelaties. Hiervoor was hij mede-oprichter en directeur bij Free A Girl (voorheen Stop Kindermisbruik), een organisatie die strijd tegen kinderprostitutie en gedwongen prostitutie. Hij schreef over zijn ervaringen met dit werk in Zuid-Oost Azië een boek: Een meisje als Roopa. De afgelopen maanden stonden er een aantal cruciale debatten op de agenda in de Tweede Kamer, met als hoogtepunt de begrotingsbehandeling. We stellen daarom deze week 3 vragen aan Roelof van Laar!

Third Future Leaders seminar held in Morocco

From 29 November to 1 December the European Forum, in cooperation with the Foundation Max van der Stoel (FMS), the UK Labour Party and the Unified Socialist Party in Morocco organized the third and final seminar of the Future Leaders Training. The young and promising future politicians came from social democratic and left progressive parties from Morocco, the Palestinian Territories, Tunisia, Egypt and Jordan.

European Forum adds South Africa to Country Updates list

This week the European Forum has published a new Country Update on the website on the country of South Africa. Visitors can now consult the website for a political report on South Africa, which elaborates on the April 2009 general elections, political parties as well as biographies of President Jacob Zuma, former Presidents Nelson Mandela and Thabo Mbeki and partyleaders Helen Zille and Mosiuoa Lekota. A few weeks ago the European Forum already published the country updates on Ghana, Mozambique, Kenya and Nigeria.

3 vragen aan... Olena Lukaniuk, directrice Institute for Democracy and Social Progress (IDSP)

De afgelopen week zijn de protesten in Oekraïne steeds prominenter op het Nederlandse nieuws gaan figureren. De protesten die begonnen met tien duizenden zijn uiteindelijk geëscaleerd tot honderden duizenden mensen die nu non-stop protesteren in de straten van Kiev en andere Oekraïnse steden. Wat begon als een pro-Europa protest – en tegen de keus van de regering om een associatieverdrag met de EU op het laatste moment toch niet te tekenen - lijkt uitgegroeid tot iets veel groters. We vroegen onze partner in Oekraïne, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) om commentaar. Directrice van IDSP, Olena Lukaniuk, geeft antwoord.

Veel vragen bij begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de naam ervan een andere verwachting schept, ging het debat niet zozeer over de cijfers. De Kamerleden keken vooral naar het beleid en de visie van de minister en vroegen haar om een aantal punten te heroverwegen.

‘Strafkolonie van Pussy Riot is voortzetting Goelag’

Interview met Arseny Roginski, directeur Russische mensenrechtenorganisatie Memorial

‘De vervolging van de Greenpeace-activisten is typisch voor het huidige Russische rechtssysteem: er worden veel te hoge straffen opgelegd voor een relatief klein vergrijp. Ik ben het niet altijd eens met de methoden van Greenpeace, maar ik onderschrijf hun ideeën. Een boete had ik kunnen begrijpen, maar deze straf druist in tegen iedere vorm van rechtvaardigheid, net zoals de straffen voor Pussy Riot en andere demonstranten.’

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl