Nieuws

Zomerschool in Macedonië

Van 6 tot 9 juli organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met Progres Institute for Social Democracy en de Friedrich Ebert Stiftinug (FES) een zomerkamp voor 96 jongeren van de Sociaal Democratische Unie van Macedonië (SDSM). FMS trainers Kido Koenig, Gritta Nottelman, Thijs ‘t Hart, Anna van Winden, Ahmed Saijd en Kirsten van den Hul reisden naar het mooie Ohrid af (in 2001 werd mede dankzij de aanbevelingen van Max van der Stoel het Ohrid akkoord getekend tussen de Macedonische regering en de Albanese rebellen die een bloedvergieten voorkwam) om het deel van de zomerkamp dat over campagnevoeren gaat op zich te nemen. Het andere deel, over leiderschap en sociaaldemocratisch beleid, werd verzorgd door de trainers van de Progres Institute, denktank en opleidingsinstituut van de SDSM.

Troubles on the way in implementing Brussels agreement in north Kosovo?

On July 4th, members of Kosovo’s ethnic Serb minority established their own assembly, as a protest against the steps taken by Belgrade which they see as recognition of the government in Pristina. The provisional assembly has not been recognized by Belgrade. Mayor of the Serb municipality Lepasovic, Slavko Stevanovic, has been elected President of the assembly.

Macademics: podium voor ongehoorde wetenschap

Wetenschappers pitchen een plan of houden een pleidooi in maximaal tien minuten. Tussen de pitches door is tijd om te discussiëren, te netwerken en te borrelen. Wil je op het podium klimmen? Doe een voorstel via info@macademics.nl.

Westelijke Balkan: lange en zware weg naar EU-lidmaatschap, deel vier

Het uitbreidingsproces van de Europese Unie, het meest succesvolle EU buitenlandse beleid, staat onder druk door de economische crisis en de toenemende euroscepsis in de landen van de Westelijke Balkan en de EU. Desalniettemin zijn er in de afgelopen maanden cruciale stappen gezet die voor duurzame stabiliteit en vrede in de Westelijke Balkan zullen zorgen: Kroatië werd EU-lid, Servië kreeg groen licht om de toetredingsonderhandelingen te beginnen nadat het een historische overeenkomst bereikte met Pristina over het noorden van Kosovo en in Albanië zijn de verkiezingen en machtswisseling soepel verlopen. Waar bevinden de landen van de Westelijke Balkan zich als het om toetreding gaat? En wat zijn de politieke ontwikkelingen die bepalend zijn voor dit proces? In deel vier een kort overzicht van Kroatië, Macedonië, Albanië en Servië.

Bij het afscheid van de Mozer Stichting

Toen we ruim twintig jaar terug de Alfred Mozer Stichting oprichtten, spraken we af dat dit geen club voor de eeuwigheid zou worden. We hebben woord gehouden: de AMS werd afgelopen maand opgeheven, of beter: ze gaat met de Evert Vermeer Stichting op in een nieuwe organisatie, vernoemd naar onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken en prominent sociaal-democraat Max van der Stoel.

Oprichtingsbijeenkomst Foundation Max van der Stoel

Na vele maanden voorbereiding was het op vrijdag 21 juni zo ver: de Alfred Mozer Stichting, (sinds 1990) en de Evert Vermeer Stichting (sinds 1967) gaan samen verder onder de nieuwe naam Foundation Max van der Stoel (FMS).

Bram van Ojik en Judith Sargentini uitgeroepen tot Fair Politician of the Year

Fair Politics is het lobbyprogramma van de Foundation Max van der Stoel, en wordt mogelijk gemaakt door steun van Hivos en Oxfam Novib. Fair Politics voert, samen met vele partners een permanente politieke campagne in Brussel en Den Haag. De prijs Fair Politician of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan het Kamerlid en de Europarlementariër die zich het meest heeft ingezet voor eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Dit jaar ging die Prijs van Van Ojik en Sargentini.

Zagreb Conference, Welcome Croatia!

On Saturday 15 June the European Forum for Democracy and Solidarity, the Foundation for European Progressive Studies (FEPS), the Social Democratic Party of Croatia (SDP) and the Croatian Political Academy Novo društvo organised a conference in Zagreb: “Shaping Europe, Welcome Croatia! 20 Years European Forum-Enlarging our Family”.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl