Nieuws

Macademics: podium voor ongehoorde wetenschap

Wetenschappers pitchen een plan of houden een pleidooi in maximaal tien minuten. Tussen de pitches door is tijd om te discussiëren, te netwerken en te borrelen. Wil je op het podium klimmen? Doe een voorstel via info@macademics.nl.

Westelijke Balkan: lange en zware weg naar EU-lidmaatschap, deel vier

Het uitbreidingsproces van de Europese Unie, het meest succesvolle EU buitenlandse beleid, staat onder druk door de economische crisis en de toenemende euroscepsis in de landen van de Westelijke Balkan en de EU. Desalniettemin zijn er in de afgelopen maanden cruciale stappen gezet die voor duurzame stabiliteit en vrede in de Westelijke Balkan zullen zorgen: Kroatië werd EU-lid, Servië kreeg groen licht om de toetredingsonderhandelingen te beginnen nadat het een historische overeenkomst bereikte met Pristina over het noorden van Kosovo en in Albanië zijn de verkiezingen en machtswisseling soepel verlopen. Waar bevinden de landen van de Westelijke Balkan zich als het om toetreding gaat? En wat zijn de politieke ontwikkelingen die bepalend zijn voor dit proces? In deel vier een kort overzicht van Kroatië, Macedonië, Albanië en Servië.

Bij het afscheid van de Mozer Stichting

Toen we ruim twintig jaar terug de Alfred Mozer Stichting oprichtten, spraken we af dat dit geen club voor de eeuwigheid zou worden. We hebben woord gehouden: de AMS werd afgelopen maand opgeheven, of beter: ze gaat met de Evert Vermeer Stichting op in een nieuwe organisatie, vernoemd naar onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken en prominent sociaal-democraat Max van der Stoel.

Oprichtingsbijeenkomst Foundation Max van der Stoel

Na vele maanden voorbereiding was het op vrijdag 21 juni zo ver: de Alfred Mozer Stichting, (sinds 1990) en de Evert Vermeer Stichting (sinds 1967) gaan samen verder onder de nieuwe naam Foundation Max van der Stoel (FMS).

Bram van Ojik en Judith Sargentini uitgeroepen tot Fair Politician of the Year

Fair Politics is het lobbyprogramma van de Foundation Max van der Stoel, en wordt mogelijk gemaakt door steun van Hivos en Oxfam Novib. Fair Politics voert, samen met vele partners een permanente politieke campagne in Brussel en Den Haag. De prijs Fair Politician of the Year wordt jaarlijks uitgereikt aan het Kamerlid en de Europarlementariër die zich het meest heeft ingezet voor eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Dit jaar ging die Prijs van Van Ojik en Sargentini.

Zagreb Conference, Welcome Croatia!

On Saturday 15 June the European Forum for Democracy and Solidarity, the Foundation for European Progressive Studies (FEPS), the Social Democratic Party of Croatia (SDP) and the Croatian Political Academy Novo društvo organised a conference in Zagreb: “Shaping Europe, Welcome Croatia! 20 Years European Forum-Enlarging our Family”.

BULGARIJE: 5 MAANDEN, 3 REGERINGEN, 50 MINISTERS

In de geschiedenis van Bulgarije zou 2013 wel eens kunnen worden getypeerd als het jaar met de meeste veranderingen in zijn regering. In het begin van het jaar bleef de al vier jaren regerende centrum rechtse partij GERB (Burgers voor een Europese Ontwikkeling van Bulgarije) nog aan het bewind maar halverwege februari zag haar chef Boyko Borisov zich genoodzaakt zijn positie als premier op te geven. De oorzaak was een geheel onverwachte en ongeorganiseerde volksopstand over corruptie en stijgende prijzen. In afwachting van de geplande kamer-verkiezingen op 12 mei besloot president Rosen Plevneliev vervolgens eerst nog een zakenkabinet een kans te geven. Na die verkiezingen bleek dat GERB geen meerderheid meer haalde en zag die af van een eventuele coalitie. Het gevolg was dat de socialistische BSP (86 zetels) en de Turkse DPS (33 zetels) samen konden gaan regeren. mede dankzij het feit dat de nationalistische partij Ataka bereid was om hen gedoogsteun te verlenen. GERB probeerde nog de coalitie te dwarsbomen door zich aan stemmingen in het parlement te onttrekken, maar bleef daarin kansloos.

Reacties

Onder dit kopje plaatsen wij reacties die op artikelen in de vorige nieuwsbrief zijn binnengekomen. Bent u het roerend eens (of juist niet) met een artikel dat in deze nieuwsbrief is geplaatst? Wilt u iets belangwekkends toevoegen of iets anders melden? Stuur uw reactie naar Jesse Siegers (stagiairfms@foundationmaxvanderstoel.nl), dan wordt deze in de volgende nieuwsbrief geplaatst.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl