Vorige week dinsdag was het Prinsjesdag, de dag waarop het Kabinet traditiegetrouw de begroting voor het volgende jaar presenteert. Door haar demissionaire status was het Kabinet genoodzaakt een beleidsarme begroting te presenteren. Dit was niet alleen terug te horen in de troonrede vol holle woorden, maar ook terug te zien in de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS), waar de 0,7%-norm, de besteding van 0,7% van het BNI aan ontwikkelingssamenwerking, opnieuw niet wordt gehaald en blijft steken op 0,53%.
Begin november komen wereldleiders samen in Glasgow voor COP - de klimaattop van de Verenigde Naties. Dit is het moment om gezamenlijk in actie te komen. Want het VN-klimaatrapport van deze zomer was duidelijk: de opwarming van de aarde is ondubbelzinnig veroorzaakt door de mens en heeft desastreuze gevolgen voor het wereldwijde klimaat. Dit merken we in Nederland, zoals de recente overstromingen in Limburg lieten zien, maar in Afrikaanse landen zijn de gevolgen nu al veel groter. Toch is er iets merkwaardigs aan de hand. Recent onderzoek van de Foundation Max van der Stoel laat zien dat mensen die er het minst aan kunnen doen, maar er het meeste last van hebben, niet worden gehoord. Dat moet veranderen.
The issue of climate change dominates the news and our minds. The IPCC Report that was released in August was clear and alarming: Climate change is here, and it’s here to stay if we do not take comprehensive collective action. However, although the news of climate change now slowly gathers more attention, one side of the story is continuously missing: the voices of the people most vulnerable to climate change.
It’s official: live from Nieuwspoort, The Hague, FEPS and FMS just launched the newest research project: Climate Justice: African Perspectives & EU Policies! We were joined by several European and African policymakers and experts to discuss the outcomes of our research and policy recommendations.
Deze donderdag om 16:00 presenteren FEPS & FEMS het onderzoek "Climate Justice: African Perspectives & EU Policies." Na de presentatie van de onderzoeksresultaten, zullen Europese en Afrikaanse beleidsmakers hun licht schijnen op de resultaten en de beleidsaanbevelingen voor klimaatrechtvaardig beleid.
Het is vandaag precies een jaar geleden dat Beiroet werd opgeschrikt door één van de zwaarste niet-nucleaire explosies ooit. En nog steeds heeft het Libanese volk geen antwoord gekregen op de meest basale vragen: Waarom lag 2.750 ton ammoniumnitraat opgeslagen in de haven van een wereldhoofdstad? Wie bezat de explosieven? En wie was van hun aanwezigheid in de havenopslagplaats op de hoogte? De hoofdonderzoeker van het Libanese OM was kort voor de ramp ontslagen en dus moest halsoverkop een nieuwe worden aangesteld. Voor deze onderzoeker was al snel kraakhelder dat het onderzoek zich ook op de verantwoordelijkheid van hooggeplaatste ambtenaren en politici zou moeten richten. Geheel in lijn met de verwachting van veel Libanezen – die elk greintje vertrouwen in de bestuurdersklasse zijn kwijtgeraakt – werd ook deze onderzoeker ontslagen, omdat hij de positie van (leden van de) Libanese elite bedreigde. Het typeert het van door corruptie en nepotisme doordrenkte Libanese systeem. Terwijl het land nog herstellende is van een desastreuze explosie, lijkt het nu voor een naderende implosie te staan. Wat de afstand is tussen het Libanon van vandaag de dag en dat diepe ravijn, is voor velen de vraag – maar men vreest dat het niet veel zal schelen. Het land verkeert in een diepe politieke crisis, waar de afgelopen jaren ook economische, financiële en sociale crises zijn bijgekomen.
In de aanloop naar de publicatie van ons rapport Climate Justice: African Perspectives interviewde de FMS verschillende activisten, politici en experts die zich met klimaatrechtvaardigheid (climate justice) bezighouden. Want wat betekent klimaatrechtvaardigheid voor hen? En hoe zetten zij zich hiervoor in? De tweede in deze reeks is Bertram Zagema, beleidsadviseur en onderzoeker bij Oxfam Novib.
Na 5 jaar bij de FMS gewerkt te hebben besloot Jaron Liplijn dat het tijd was voor een nieuw avontuur in de Spaanse zon. Deze zomer verruilt hij Amsterdam voor Valencia. We kunnen zijn vertrek natuurlijk niet zómaar voorbij laten gaan zonder te vragen hoe hij de afgelopen 5 jaar bij FMS heeft meegemaakt.
Sinds de toetreding tot de EU in 2007 staat Roemenië onder verscherpte controle van de Europese Commissie. Dit gebeurt met het zogenaamde Mechanisme voor samenwerking en toetsing. Ook Bulgarije was hier tot en met 2019 aan onderworpen, totdat de Commissie het wel genoeg vond. Buurland Roemenië was op de goede weg, nam toen een rare afslag, maar lijkt nu weer op een beter spoor. Dit blijkt uit twee recente signalen.
In de aanloop naar de publicatie van ons rapport Climate Justice: African Perspectives interviewde de FMS verschillende activisten, politici en experts die zich met klimaatrechtvaardigheid (climate justice) bezighouden. Want wat betekent klimaatrechtvaardigheid voor hen? En hoe zetten zij zich hiervoor in? Het eerste interview in deze reeks is met Joris Thijssen: Tweede Kamerlid namens de Partij van de Arbeid (PvdA) en voormalig directeur van Greenpeace.